Nieuws/ Genetici ontdekken semi-identieke tweeling /reageer

door: Ewald Smits
over: genetica
op: 2 april 2007

Genetici in de Verenigde Staten hebben een nieuw soort tweeling ontdekt: de semi-identieke tweeling, die zou zijn ontstaan doordat één eicel door twee spermacellen is bevrucht. Dat melden onderzoekers uit Phoenix in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Human Genetics.
De tweeling blijkt honderd procent van de genen van de moeder te delen en ongeveer de helft van de genen van de vader. De kinderen kregen van vaderszijde namelijk elk een verschillende set genen mee, een mengeling van het genetische materiaal van de twee zaadcellen.

De wetenschappers deden deze ontdekking bij een tweeling waarvan een kind een jongetje was en het andere kind een hermafrodiet met zowel eierstokken als testikels.
Bij een (normale) eeneiige tweeling wordt één eicel door één spermacel bevrucht, daarna splitst het embryo zich in tweeën. Twee-eiige tweelingen ontstaan doordat twee eitjes door twee zaadcellen apart bevrucht worden. In de medische wetenschap was wel al bekend dat een eicel door twee spermacellen kon worden bevrucht (zonder zich later te delen tot tweeling). Deze kinderen worden chimaera’s genoemd.

Reageren via Facebook

Reacties