Gentechnologie goed voor het milieu /24 reacties

Gentechnologie goed voor het milieu

Bij de groenteboer of in de supermarkt kiezen we allemaal de mooiste bloemkool, de groenste komkommer en de meest glanzende appels. Voor fruit en groente met bobbels of vlekken halen we onze neus op. ‘Ziet er niet gezond uit.’

Bladschimmel cercospora op suikerbieten (www.irs.nl)Inderdaad: ook planten kunnen ziek worden, al staan veel mensen er niet bewust bij stil. Er zijn ontelbare virussen, bacteriën en schimmels die het speciaal op planten hebben voorzien, die ze infecteren, ziek maken en zelfs kunnen doden. Maar ook parasieten als insecten, mijten en wormen lusten wel een lekker hapje sla of maïs. Onze gangbare oplossing is: de gifspuit erover, met alle gevolgen van dien voor het milieu.

Paradijs

‘In de natuur zijn echte epidemieën onder planten relatief zeldzaam’, vertelt Henk Schouten, onderzoeker bij Plant Research International (PRI) in Wageningen (een onderdeel van Wageningen Universiteit en Research centrum). ‘Maar zodra je duizenden soortgenoten van hetzelfde gewas bij elkaar plant, gaat het mis.’

Een dergelijke ‘monocultuur’ maakt planten extra kwetsbaar voor belagers. Voor een verdwaald plaaginsect is zo’n akker een paradijs met oneindige mogelijkheden. Van zijn nakomelingen zal er niet één omkomen van de honger, en binnen de kortste keren heeft hij zich duizenden malen vermenigvuldigd.

Met schimmels, aaltjes en bacteriën gaat het net zo. Per jaar wordt er om die reden alleen al in Nederland tienduizend ton pesticide over de akkers uitgesproeid. Wereldwijd is dat 2,3 miljoen ton. En dan nog gaat tien procent van de gewasopbrengsten verloren door plantenziektes.

We willen af van dit productverlies en we willen af van die chemische bestrijdingsmiddelen, die het milieu vervuilen en daarbij allerlei dieren doden die niet het doelwit waren. Een duurzame oplossing komt wellicht uit onverwachte hoek.