Geo-engineering tegen de opwarming van de aarde /2 reacties

Geo-engineering tegen de opwarming van de aarde

Wordt Geo-engineering door de één afgedaan als sciencefiction, voor een ander is het bloedserieuze wetenschap. De gedachte om de gevolgen van de opwarming van de aarde aan te pakken, en niet de oorzaak, wint terrein. Wetenschappers van naam, onder wie de Nederlandse Nobelprijswinnaar, Paul Crutzen, blijken alle mogelijke noodscenario’s te onderzoeken, mocht de opwarming van de aarde niet meer in de hand gehouden kunnen worden.

Lange historie

Onderzoek naar het beïnvloeden van weer en klimaat heeft een lange historie. Al vanaf 1945 is men ermee bezig. Zowel voor burger als voor militaire doeleinden. In 1958 trok het Amerikaanse Congres al geld uit voor onderzoek naar het zogenaamde regenmaken. De meermalen onderscheidden wetenschapper Amory Lovins
wees in 1976 al op de voordelen van hernieuwbare energie met zijn essay Energy Strategy:The road not taken. Zijn waarschuwingen en adviezen werden in de wind geslagen.

Op lokaal niveau wordt al langer gewerkt aan het beïnvloeden van weer en klimaat. In de Amerikaanse staat Kansas, een staat met veel landbouw, wordt door wolkeninjecties voorkomen dat water in de vorm van grote hagelstenen naar beneden komt en voor veel schade zorgt. Als men op tijd weet te injecteren komt het water als regen naar beneden. Naast de hagelbestrijding is het actief afzwakken van Tornado’s één van hun belangrijkste activiteiten.

Foute keuze

In een rapport van de Amerikaanse National Academy of Sciences uit 1977 werd het aanpakken van de gevolgen van klimaatveranderingen door actief ingrijpen ´gevaarlijk´ gevonden. Men adviseerde destijds van fossiele brandstoffen over te stappen op hernieuwbare energiebronnen. Daarvoor lijkt de tijd nu rijp in de Verenigde Staten, al gaat de omschakeling langzaam.

Zo werd de publicatie van een klimaatrapport 7 jaar tegengehouden door de regering Bush. Eerst werd de inhoud ontkend, later kwam er desinformatie. En uiteindelijk, na veel vertraging, moest er een rechtelijke uitspraak aan te pas komen om publicatie mogelijk te maken.

Paul Crutzen kwam in 2006 met manieren om onze planeet te kunnen koelen. Deze nood-scenarios worden nu verder uitgewerkt, en zijn ervoor bedoeld de gevolgen van de opwarming van de aarde te vertragen en zo mogelijk tegen te houden.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.