Gerard Holtvlüwer bouwt voor elke hypotheek een huis
/6 reacties
-
door: Ewald Smits over: financiering, marketing, duurzaam, bedrijfskunde, strategie, businesstrends op: 6 september 2007 Voor elke verkochte hypotheek een huis in een ontwikkelingsland
De Wereldhypotheek moet de wereld een stukje beter maken
Wie een huis koopt in Nederland, kan tegenwoordig zonder meerkosten ook voor een arme familie in India of Colombia een huis bouwen. Gratis. Hoe? Met de Wereldhypotheek, een idee van de 37-jarige Assenaar Gerald Holtvlüwer dat begin juni werd gelanceerd door minister Bert Koenders. Holtvlüwer gebruikt de provisies die hij krijgt van banken bij de verkoop van elke hypotheek om een huis te bouwen voor een gezin in een ontwikkelingsland. Zo ontstaat het principe ‘een huis voor een huis’.
Eh..wereldhypotheek
Wereldhypotheek is feitelijk niet meer dan een bemiddelaar in hypotheken en aanverwante producten. Uniek is de constructie waarbij klanten de allerbeste rente en overige condities krijgen en voor elke verkochte hypotheek een huis wordt gebouwd in een ontwikkelingsland. Een ‘huis voor een huis’ dus. Dit kan omdat Wereldhypotheek geen winstoogmerk heeft en wordt gesteund door grote bedrijven en instellingen, waaronder KPMG, Hewlett-Packard en Ford. De volledige winst wordt afgedragen aan de stichting Wereldfoundation, die samenwerkt met gerenommeerde ontwikkelingshulporganisaties. Zo kan een compleet pakket van hulp worden geboden: werk en inkomen, gezondheidszorg, onderwijs, sport en welzijn, infrastructuur én onderdak.
De Wereldhypotheek heeft geen winstoogmerk. De winst wordt uitgekeerd aan de stichting Wereldfoundation. Deze realiseert met Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die weer lokale partners hebben de bouw van woningen, om te beginnen in India, Bangladesh, Colombia en Zuid-Afrika. Ook wordt het initiatief gesteund door rijke particulieren en bedrijven als KPMG, Hewlett-Packard en Ford.
Ontwikkelingshulp
Initiatiefnemer Holtvlüwer verkocht eind 2004 zijn aandelenbelang in de Nederlandse Inkoopcombinatie Assurantie-intermediairs (NIA) en is sindsdien volledig financieel onafhankelijk. Na een wereldreis met vrouw en kinderen besloot hij zich volledig in te zetten voor ontwikkelingshulp. Uit overtuiging en als “opdracht van God”. Hij hoopt met zijn Wereldhypotheek in 2011 5000 hypotheken per jaar te verkopen. Sinds de introductie in juni heeft hij er inmiddels een aantal verkocht, maar echt storm lopen doet het nog niet.
Afsluitprovisie
Het ‘doneren’ van een woning kost de hypotheekklant niets. Hoe dat in elkaar zit legt Holtvlüwer uit aan het Nederlands Dagblad: “We zijn een onafhankelijke hypotheekadviseur, zoals er zoveel zijn in Nederland. Mensen die bij ons aankloppen hebben de keuze uit veel hypotheekaanbieders, van ING tot de Royal Bank of Scotland. Ze zijn dus verzekerd van een lage rente en een scherp tarief. De afsluitprovisie die wij ontvangen wordt gebruikt voor de bouw van een woning in een derdewereldland. Mensen in India, Bangladesh Colombia of Zuid-Afrika kunnen, als dat mogelijk is, via een microkrediet die woning goedkoop aanschaffen. Als er in de regio geen krediet afgesloten kan worden, geven we het huis weg. Maar we hebben de voorkeur voor een krediet: dat biedt mensen zelfstandigheid en waardigheid. Daarnaast blijft er zo meer geld over voor de bouw van nieuwe woningen.'’
Daklozen
De uitvoering van de projecten ligt niet bij Wereldhypotheek zelf. “We werken ter plaatse samen met Woord en Daad, stichting Wereldkinderen en lokale ontwikkelingsorganisaties. We willen wat bereiken, geen geld rondpompen.'’ De doelstellingen zijn dan ook ambitieus: over vijf jaar wil hij een procent van de markt hebben. Dat betekent 5000 hypotheken per jaar, goed voor een hypotheeksom van 1 miljard euro. “Daarmee zijn we gelijk een van de grootste intermediairs in Nederland.'’
Aan Carp laat Holtvlüwer verder nog weten ook iets te willen gaan betekenen voor daklozen en drugsverslaafden. “Het is leuk als iemand van de drugs af is, maar als je hem geen uitzicht biedt op werk, ligt hij binnen een jaar weer in het Assense bos en komt hij ’s nachts mijn flatscreen halen. Ik heb ideeën om dat aan te pakken, binnen vijf jaar hoop ik dat er iets concreets staat.”
Reacties
- Loop om hem heen: "Gerald Holtvluwer vindt zichzelf een geweldig onder..."
- S van Hettema: "We horen steeds minder van bla-bla holtvluwer. Als erk..."
- H. Sommer: "Ik ken gerard nog van de periode dat hij midden negentiger..."
- Rene: "Als ik ooit genoeg (naar normale maatstaven) geld zou verdienen..."
- Ewald Smits: "Same here, Joost. Prima wat die Holtvluwer met zijn cent..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook