Gespind door het Googleplex /reageer

Gespind door het Googleplex

Je weet als marketeer dat je het goed hebt gedaan als je merknaam tot werkwoord wordt gedoopt. Bij Google waren ze desondanks niet zo blij met die eer (die eerder ook al ten deel viel aan Xerox en FedEx). Toen de ultieme autoriteit op het gebied van de Engelse taal, de Oxford English Dictionary, in 2006 besloot om het werkwoord ‘to google’ op te nemen, waren ze bij Google zogezegd not amused.

Verontwaardiging

Hoewel de omschrijving van het woord, “to use the Google search engine to find information on the internet,” toch duidelijk betrekking had op de welbekende zoekmachine, waren ze bij Google bang dat hun merkenrechtelijke positie schade zou oplopen als iedereen het woord te pas en te onpas zou gebruiken. De verontwaardiging hierover was niet van de lucht. De anders zo guitige gezelligerds in het Googleplex gaven immers blijk van een karig gevoel voor humor. Bovendien, zo was de heersende opinie, zou Google juist blij moeten zijn met dit eerbetoon.
Dat Google juridisch gezien gelijk had om de ‘verwerkwoording’ van hun merknaam aan te vechten - als je merknaam gemeengoed wordt zonder dat je dit probeert tegen te houden vervalt je merkenrecht - was van ondergeschikt belang. De houding van Google werd gezien als “de slechtste PR-actie aller tijden.”

Media Coverage

De vraag is nu of deze kritiek toentertijd wel gerechtvaardigd was. Er is per slot van rekening “no such thing as bad publicity.” Alle headlines die Google destijds haalde, zouden dus wel eens hun vruchten kunnen hebben afgeworpen. Text 100 deed onlangs onderzoek (pdf) naar het verband tussen de frequentie waarmee een merknaam in de media verschijnt en de economische waarde van een merk. Wat bleek: maar liefst 27 procent van de waarde van een merk is gerelateerd aan de hoeveelheid media coverage.

Twee vliegen

Dat Google het achteraf gezien slim gespeeld heeft, blijkt wel uit het feit dat het merk - dat vandaag de dag een waarde heeft van ruim honderd miljard dollar - onlangs bovenaan eindigde in de 2009-editie van Millward Brown’s Brandz Top 100 (pdf). De berichtgeving rondom de werkwoord-rel heeft vast meegeholpen. En het feit dat nu ook een werkwoord van de merknaam bestaat heeft hoogstwaarschijnlijk alleen maar voor meer hits gezorgd.

Dit verhaal verscheen eerder op www.infeite.nl.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Leonie van der Meer

Leonie van der Meer is redacteur bij Liones. Zij is medeverantwoordelijk voor uitgaven als Scriptiewinkel.nl en de rapportenservices. Haar werk bij Liones combineert zij met een fulltime onderzoeksmaster Literatuur aan de universiteit Leiden, die zij in de zomer van 2009 hoopt af te ronden.