Gezocht op Twitter: het laatste nieuws /reageer

Gezocht op Twitter: het laatste nieuws

Een ‘early warning system’ noemen ze het zelf, de software die sneller dan snel gebeurtenissen moet gaan opsporen op Twitter. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU), NU.nl en online uitgever CCinq gaan samen een algoritme ontwikkelen om al die miljoenen tweets die dagelijks worden geplaatst te analyseren.

De applicatie die daaruit voortkomt moet redacties automatisch en in een vroeg stadium gaan attenderen als er actuele, nieuwswaardige ontwikkelingen plaatsvinden. Bert Kok, een van de oprichters van CCinq, legt uit: “We willen er een bedrijf van maken.” Hoe de drie partijen de applicatie beschikbaar gaan stellen aan andere nieuwsorganisaties is nog onduidelijk, maar Kok zegt dat een abonnementenmodel tot één van de logische opties behoort.

Snel, sneller, snelst

Dankzij de applicatie zullen journalisten minder tijd kwijt zijn bij het in de gaten houden van al die verschillende bronnen, maar zijn ze toch snel op de hoogte. Inmiddels wordt Twitter bijna dagelijks als bron aangehaald in uiteenlopende media, zo worden tweets van politici bijvoorbeeld aan de lopende band geciteerd.

Niet alleen Twitter, maar ook Google+ zou bijvoorbeeld als bron gebruikt kunnen worden, zegt Kok: “We richten ons in eerste instantie op Twitter vanwege hun open API, maar het algoritme moet in principe iedere ‘real-time internet’ bron kunnen doorzoeken.”

De drie betrokken partijen hebben voor het project een subsidie van 200.000 euro gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Pers, zelf investeren de partijen nog eens 270.000 euro in het plan. De subsidie geldt voor een jaar, ingaande op 1 juli 2011, het is dus de bedoeling dat uiterlijk 1 juli 2012 een afgerond product kan worden gepresenteerd.

CCinq levert de kennis en technologie, de VU wordt vooral betrokken bij de wiskundige- en informaticakant, terwijl met de redactie van NU.nl wordt gekeken naar de invulling en uitwerking van het uiteindelijke product. Daar zal de applicatie ook als eerste in de praktijk worden getest.

Academische uitdagingen

Volgens Ger Koole, hoogleraar optimalisatie van bedrijfsprocessen aan de VU, kent het ontwikkelen van een early warning system voor nieuws veel academische uitdagingen op het gebied van de data mining, statistiek en stochastische optimalisatie. “Het detecteren van trends in de onlinestroom van Twitterberichten vraagt naar nieuw onderzoek op het gebied van automatische classificatie van Twitterberichten naar inhoud, bron en context. In dit consortium is er voldoende praktische en theoretische expertise aanwezig om dit onderzoek om te zetten naar een ondersteunende applicatie voor de journalistiek”.

Ondersteunend, want op Twitter komen ook tweets voorbij die een loopje nemen met de waarheid. Zo kregen hackers recentelijk het Twitterprofiel van Fox News in handen, om daar vrolijk te vermelden dat Barack Obama was overleden.

Kok: “Het moet een aanvullende tool worden voor redacties, om nieuws vroeg te detecteren. Het wordt geen applicatie die één op één naar de eindgebruiker kan worden doorgezet.” Als het lukt om data van Twitter om te zetten in een handige applicatie voor nieuwsredactie, dan hebben de drie organisaties een product in handen dat ook makkelijk in andere landen kan worden geïntroduceerd, zo beaamt Kok: “Een algoritme is taalonafhankelijk.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.