Gezond en energiezuinig wonen is mogelijk, ook in Vathorst /reageer

Beroerde locatie

beeld: Google MapsKijk daarom nu eens op de kaart naar de ligging van Vathorst. De wijk ligt strak ingeklemd tussen de A1 en de A28, zo mogelijk de meest beroerde locatie van Nederland. Er worden projecten langs de snelwegen stilgelegd vanwege fijnstof. In een land met overwegend zuidwesten wind lijkt de bouw van een wijk op een paar honderd meter ten noordoosten van misschien wel het meest drukke knooppunt vragen om moeilijkheden.

Kijk naar het titelshot van Zembla. Nadat de woorden “Ziek door je eigen huis” vervagen, doemt daar een beeld op van een reclamebord met de vermelding Geluk te koop in Vathorst. Op de voorgrond rijdt verkeer. Nou ja, het staat bijna stil. Waarom worden de A1 en de A28 niet meegenomen in het onderzoek?

Zwart stof

In Zembla is mevrouw Bousadkate aan het woord. Ze vertelt dat bij haar in huis recent de kanalen zijn schoongemaakt. Op zich logisch, de kanalen die verwerkt zijn in de vloeren zijn vaak de grootste vervuiler van de lucht. Filters kun je reinigen of vervangen, maar de rechthoekige pijpen met vele bochten zijn slecht schoon te houden.
Mevrouw Bousadkate vertelt dat er zwart stof uit de pijpen kwam tijdens het reinigen. Ze noemde het zelf bouwgruis, maar uit de scheikunde weet je wellicht dat vrijwel alle poeders wit zijn, behalve koolstof. Dat is pikzwart. Waarom wordt er niet gekeken naar de hoeveelheid fijnstof die zich ophoopt in de systemen?

Overbetuwe

In Zembla wordt gesuggereerd dat de woningen met een Energielabel A of B waarschijnlijk de meest ongezonde zijn. Een combinatie van energiezuinig en gezond is echter goed mogelijk. Dit hangt helemaal af van het ontwerp.
In een recent project in de gemeente Overbetuwe zijn woningen gebouwd die een A++ label hebben gekregen, en die daarmee nog zuiniger zijn dan reguliere A-woningen. De bewoners zijn goed te spreken over het binnenklimaat. Toch bevatten de woningen geen heel dure techniek om dit A++ label te halen.

De basis voor de energieprestatie van het ontwerp zit in hoge kwaliteit van de spouwisolatie en HR++ glas. Daar is tegenwoordig een extreme basis-isolatie mee te halen. In ieder vertrek van de woning zit een normaal raam, in de woonkamer zelfs twee. De betrokken woningbouwvereniging vind dat een bewoner ieder vertrek met een raam moet kunnen luchten. Een mooie eis. Ook al is het huis ventilatietechnisch in orde, een bewoner wil kunnen ingrijpen. Een raam dat open kan, dient daarom nooit wegbezuinigd te worden.

CO2-meter

Er zijn in het project alleen kanalen geplaatst voor de mechanische afzuiging. Door alleen voor afvoer kanalen te gebruiken, heeft toekomstige vervuiling van de kanalen - die nooit uitgesloten kan worden - in principe geen invloed op de binnenlucht. De afzuigkappen in de keuken zuigen direct af naar buiten via een apart kanaal.
De afzuiging wordt bij dit project gestuurd door een CO2-meter. Hierbij wordt de ventilatie aangepast aan de vervuiling van de lucht, waardoor minder warmte verloren wordt dan met constante ventilatie. Op de momenten dat er weinig of geen warmte of CO2 in de lucht aanwezig zijn - als er niemand thuis is bijvoorbeeld - wordt er minder geventileerd. En tijdens een feestje met veel gasten waarbij veel warmte en CO2 vrijkomen, ventileert het systeem een tandje extra.