Gezonder oud worden met triatlon /reageer

Gezonder oud worden met triatlon

Fitte 60’ers en 70’ers zijn het levende bewijs dat sporten je lang gezond houdt. Maar of zij nog steeds net zo sterk zijn als toen ze 40 waren, dat is maar de vraag. Het is namelijk algemeen bekend dat de hoeveelheid spieren afneemt als mensen ouder worden, en daarmee ook de spierkracht.

Na ons 40e levensjaar verliezen we elke 10 jaar zo’n 10% van onze spiermassa. Althans, dat is wat algemeen is aangenomen. Maar in de meeste studies, waar deze aannames op gebaseerd zijn, worden jonge en oude bankzitters bestudeerd. Hoe zit dit dan bij sportende ouderen?

Dat blijven bewegen gezond is, is wel bekend, maar het was nog niet bekend of sporters ook zoveel verlies van spiermassa en spierkracht hebben als ze ouder worden. Een groep Amerikaanse onderzoekers wilde dit beter uitzoeken en bestudeerden 40 “master athletes” van 40-81 jaar oud.

Deze sporters, 20 mannen en 20 vrouwen, trainden gemiddeld zo’n 4-5 keer per week en deden aan hardlopen, fietsen en/of zwemmen. De atleten werden in leeftijdsgroepen van 10 jaar ingedeeld, en de onderzoekers keken onder andere naar gewicht, vetpercentage en hoeveelheid spieren in de bovenbenen. Ook deden ze een aantal krachttestjes met de atleten.

Nauwelijks verzwakking

Een interessante conclusie was dat 60-plussers wel minder kracht hadden dan de 40- en 50-jarigen, maar dat er na die leeftijd er nauwelijks verzwakking meer optrad. Het krachtsverlies bij deze sporters was zeker minder dan de alom aangenomen 10% per jaar. Dus, stelden de onderzoekers, sporten houdt je spiermassa in stand, zelfs tot het 80e levensjaar.

Omdat er niet zoveel proefpersonen waren, zaten er slechts 5 mensen in één leeftijds/ geslachtsgroep. Ook worden in deze studie verschillende mensen met elkaar vergeleken, en dat is eigenlijk als appels met peren vergelijken. Beter zou het zijn om veel 40-jarigen te onderzoeken en hen elke 10 jaar terug te laten komen, maar dan duren zulke studies wel erg lang. Ook zou het beter zijn geweest om zowel bankzitters als sporters te nemen en die resultaten naast elkaar te zetten, in plaats van naar één groep (de sporters) te kijken. Dus de conclusies uit deze studie moeten misschien met een korreltje zout genomen worden.

Drie MRI-scans van de bovenbenen.

Maar de resultaten van één onderdeel van de studie zijn zo duidelijk dat je er niet omheen kunt. De onderzoekers maakten van sporters en niet-sporters een MRI-scan van de bovenbenen. Met zo´n MRI-scan kun je onderscheid maken tussen weefsels, zoals bot, spieren en vet. Op het plaatje zijn drie van deze MRI-scans te zien: de bovenste, een actieve man van 40, heeft veel spieren. Het is goed te zien dat een man van 74 die niet actief is, haast geen spier meer over heeft, terwijl de 74-jarige triatleet nog net zoveel spieren heeft als de man van 40.

Minder heftig = ook ok

Met genoeg beweging neemt de hoeveelheid spieren dus niet zo sterk af tijdens het ouder worden, waardoor mensen langer voor zichzelf kunnen blijven zorgen, stellen de onderzoekers. Een groot voordeel dus voor de sporters zelf, hun omgeving, en de maatschappij.

Dus, wie gezond oud wil worden, doet aan triatlon, maar met een iets minder heftige sport lukt het vast ook wel. Nu alleen nog even 50 jaar volhouden…

Lees het artikel, en lees een toelichting. Dit artikel verschijnt ook op mijn persoonlijke blog.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Eva Teuling

Eva Teuling is van oorsprong bioloog en houdt zich bezig met wetenschapscommunicatie voor het ERIBA-instituut van het UMCG in Groningen, werkte als onderzoeker bij de afdeling Genetica, en schrijft artikelen voor onder andere Sciencepalooza en het Postdoc Career Development Initiative.