Nieuws/ Glazen plafond bij banken het hoogst /reageer

door: Ewald Smits
over: personeel, management
op: 9 december 2006

Na ministeries als Economische Zaken en Buitenlandse Zaken zijn de commerciele banken de instellingen met het hoogste glazen plafond. Het aantal vrouwen dat bij ING Groep en ABN Amro doorgroeit naar managementfuncties is beduidend kleiner dan bij andere commerciele bedrijven. Bedrijven met het laagste glazen plafond zijn Numico, producent van babyvoeding, telecombedrijf KPN en uitgever Reed Elsevier.
Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) van de Volkskrant naar de aantallen vrouwelijke medewerkers en managers bij de rijksoverheid en bij de 24 bedrijven uit de beursgraadmeter AEX. De krant definieert glazen plafond als het percentage vrouwen dat verhoudingsgewijs afvalt bij doorstroom naar een managementpositie.

Bij de overheid bezetten vooral mannen posities in het middenmanagement. Dat is opvallend, omdat bij de ministeries relatief veel vrouwen werken: 41 procent van het werknemersbestand, tegen slechts 19 procent van de managers. In het bedrijfsleven werken minder vrouwen (37 procent), maar zij bezetten wel meer managementfuncties (27 procent).

De cijfers druisen volgens de Volksrant in tegen het gangbare beeld dat de overheid meer doet aan emancipatie en het bestrijden van het glazen plafond dan de marktsector. Deze misvatting wordt gevoed door het feit dat de overheid in gezichtsbepalende functies wel meer vrouwen telt dan het bedrijfsleven.

Reageren via Facebook

Reacties