Nieuws/ Goedkope ademtest brengt longkanker tijdig in zicht /reageer

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, materiaal, medisch
op: 27 februari 2007

Onderzoekers van de Cleveland Clinic (VS) hebben een goedkope colorimetrische wegwerpsensor ontwikkeld die de aanwezigheid van longkanker herkent aan de hand van uitgeademde lucht. Dat meldt C2W.

VOC’s

Het meetprincipe is gebaseerd op de wetenschap dat uit longtumoren een unieke cocktail van vluchtige organische verbindingen (VOC’s) vrijkomt, zo meldt het tijdschrift Thorax. Met gaschromatografie is de samenstelling zeer nauwkeurig te meten, maar zulke apparatuur is te duur en te complex voor routineonderzoek.
De wegwerpsensor bevat een array met 36 gekleurde puntjes. Elke punt bevat verbindingen die van kleur veranderen wanneer ze met de VOC’s in aanraking komen. Via een statistische algoritme moet vervolgens uit het kleurenpatroon worden afgeleid of de ademsamenstelling wijst op longkanker.

Longaandoening

De onderzoekers hebben het geprobeerd met 143 proefpersonen, waarvan er 49 longkanker hadden en 73 een andere longaandoening. Elke deelnemer moest 12 minuten lang uitademen in een sensorarray. Op basis van de resultaten van 70 procent van deze groep werd het algoritme ingeregeld, waarna werd geprobeerd om de overige 30 procent te diagnostiseren.
In 73 procent van de gevallen lukte dat.

Reageren via Facebook

Reacties