Nieuws/ Google bewaart steeds meer privé gegevens /reageer

door: Marie-José Klaver
over: internet, privacy, strategie, consumenten
op: 23 mei 2007

Google is berucht vanwege het schenden van de privacy van gebruikers. Met de nieuwe dienst web history maakt de zoekgigant het nog erger.

Dat Google de persoonlijke zoekgeschiedenis van gebruikers bewaart, is al langer bekend. Deze zoekgeschiedenis is gekoppeld aan het IP-adres van de gebruiker. Door de toename van vaste verbindingen (kabel, ADSL) is meestal te herleiden wie erachter een IP-adres schuilgaat.

No way out

Met de nieuwe dienst web history gaat Google nog een stap verder. Van iedere gebruiker die bij Google is ingelogd, wordt de persoonlijke zoekgeschiedenis bijgehouden. Alle gezochte en bezochte sites staan op een overzichtelijke webpagina.

Er is geen ontsnappen aan de privacy-schendingen van Google. Als je bent ingelogd bij een van de vele gratis diensten – denk aan Gmail, Blogger en Picasa – die Google aanbiedt, wordt je zoekgeschiedenis opgeslagen op de pagina web history. Natuurlijk kun je elke keer uitloggen voor je een zoekopdracht intikt, maar dat is zo omslachtig dat niemand dat doet.
Als je bewust of onbewust geen gebruikmaakt van een van de Google-diensten waarvoor je moet inloggen, is je privacy ook niet veilig. Je hebt dan geen last van web history, maar de zoekreus bewaart nog wel je zoekgeschiedenis op basis van je IP-adres.

No cookies

De enige oplossing om te ontkomen aan de privacy-invasie van Google is een andere zoekmachine gebruiken. Onlangs werd de nieuwe zoekmachine Hakia gelanceerd in een bètaversie. Hakia maakt geen gebruik van cookies, waardoor gebruikers geen sporen nalaten. De nieuwe zoekmachine is ook in andere opzichten aantrekkelijk. Hakia maakt gebruik van de analyse van zinnen in plaats van trefwoordanalyse. De nieuwkomer rangschikt de zoekresultaten in verschillende categorieën. Dat betekent dat Hakia in sommige gevallen nauwkeuriger zoekt. Verder heeft Hakia geen advertenties. Dat kan natuurlijk nog veranderen als de zoekmachine bekender is en meer bezoekers trekt. Of Hakia uiteindelijk net zo effectief en gebruiksvriendelijk is als Google moet de toekomst uitwijzen.

Dit artikel verscheen eerder op independentminds.nl

Reageren via Facebook

Reacties