Google+, de eerste indruk
/3 reacties
-
door: Rob van Leeuwen over: internet, mobiel, software, concurrentie, computer op: 1 juli 2011 Google lanceerde eerder deze week het sociale netwerk Google+
Is het een goede concurrent van Facebook, of wordt het weer een flop zoals Google Wave?
Connecties verzamelen, het kan op sociale netwerken als Hyves, MySpace, Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn, maar ook op de meer op specifieke niches gerichte websites als Last.fm, Foursquare, Whatser, Instagram, Flickr en Quora, Patientslikeme, Foodzy en MyHeritage. De lijst is oneindig inmiddels. Wat kan Google+ hier nog aan toevoegen? Goede vraag. Na Wave en Buzz is de dienst in ieder geval een nieuwe poging van het Amerikaanse bedrijf om te profiteren van de sociale kant van internet: delen, in plaats van zoeken.
Schaarste creëren
Google schaalt het netwerk langzaam op, zoals ze eerder ook bij de introductie van Wave en Gmail deden. Alleen door middel van een uitnodiging word je toegelaten op Google+. Op Twitter wordt aan de lopende band geroepen om een invite: door schaarste te creëren weet Google in ieder geval voldoende aandacht te genereren voor de dienst.
Tegelijkertijd komt het wat vreemd over om een sociaal netwerk, dat het toch van connecties moet hebben, zo besloten op te starten. Is Google+ radicaal anders dan de directe concurrent Facebook? Nee, eigenlijk niet. Sterker nog: de opbouw en functionaliteiten van Google+ werken verdacht vertrouwd. Het design is kaler en in het gebruik lijkt het wat gelikter, maar wie bekend is met Facebook, zal snel doorhebben wat er met Google+ mogelijk is.
De bekende functies
Google+ bevat de standaardfuncties die iedereen tegenwoordig verwacht van een sociaal netwerk. Updates delen, foto’s plaatsen, locaties melden en ook chatten is mogelijk. Daarnaast biedt Google ook nog de functionaliteit ‘hangout’, een videochat via de webcam, die ook met meerdere mensen tegelijk mogelijk is. Zoals ook bij Facebook het geval is, loopt er een stroom aan updates door het midden van het scherm. Daar kan je zelf een bijdrage aan leveren door, zoals dat ook op Facebook gaat, bovenin een tekst te schrijven, een foto te uploaden of een link te plaatsen.
Reageren op andermans updates is mogelijk, en in plaats van like-en, kan je de updates een +1 meegeven. Als iemand een +1 geeft, is dat niet zichtbaar in de stroom aan updates. Het is ook niet mogelijk om direct op de profielen van andere mensen een reactie te plaatsen. In plaats daarvan kan je een bepaalde boodschap vanaf je eigen profiel direct richten aan iemand uit je vriendenkring. Per update kan je aangeven aan wie de update gericht is, en wie de update mag lezen. Google heeft dit ingevuld door middel van cirkels, waarmee je je contacten kan onderverdelen.
De cirkels
Personen binnen je netwerk moeten worden ingedeeld in circles, of kringen, zoals het in het Nederlands wordt genoemd. Google levert een paar suggesties, zoals ‘vrienden’, ‘familie’, ‘kennissen’ en ‘volgen’. Daarnaast is het mogelijk zelf een nieuwe cirkel aan te maken. Contacten kunnen heel makkelijk naar bepaalde cirkels worden gesleept, ook is het mogelijk om één persoon in meerdere cirkels te plaatsen.
Gevolg van deze constructie is dat je bij het delen van updates parallelle netwerken krijgt: soms deel je iets met je complete contactenkring, soms met een bepaalde cirkel en één op één communiceren binnen de hoofdpagina is ook mogelijk. Zo bepaal je zelf wat je met wie deelt. Facebook heeft eigenlijk dezelfde functionaliteit met de groepen, Google lijkt nog een stap verder te gaan door gebruikers bij álle updates te laten kiezen voor wie het is bedoeld.
Integratie met andere Google-diensten
Superhandig, zeker voor fanatieke gebruikers van andere Google-diensten zoals search en Gmail, is dat Google alle diensten heeft geïntegreerd. Via een zwarte balk, bovenin beeld, kan makkelijk geschakeld worden tussen de verschillende diensten. Zo krijg je rechts bovenin meldingen als er iets gebeurt op Google+, ook als je op Google.com aan het zoeken bent of binnen je inbox aan het werk bent. Zo kan er ook iets gedeeld worden met je vriendengroep als je niet fysiek binnen Google+ aanwezig bent.
Wat je waardeert met behulp van de +-functie, waarmee kan worden aangegeven dat je een bepaalde opmerking of website waardeert, wordt bijgehouden in je profiel. En dat is voor Google natuurlijk weer waardevolle data. Profielgegevens worden zo aangevuld, onderlinge sociale contacten kunnen door het bedrijf worden herkend en zoekopdrachten kunnen worden aangepast op basis van het aantal keer dat iets wordt aangeraden.
Mobiel
Google heeft direct een mobiele applicatie rond Google+ gelanceerd, in eerste instantie voor Android-telefoons. Die werkt soepel en snel, en heeft ook een ‘nearby’ functie waarin openbare updates van mensen buiten je netwerk zichtbaar zijn. Net als in de webversie kan hier ook een locatie worden meegegeven bij een update, ook kan er zonder specifieke opmerking ingechecked worden op een locatie. Binnen de applicatie kan ook een ‘huddle’ worden gestart, een soort groepschat, met een selectie connecties naar keuze.
Lichtelijk verwarrend is dat niet in één oogopslag binnen de applicatie niet zichtbaar is aan wie je eigen opmerkingen zijn gericht. Zo kan het gebeuren dat je opmerking richting één specifieke persoon binnen de app als een update in het luchtledige is te zien. Bij het voor de eerste keer opstarten van de applicatie wordt gevraagd of alle foto’s die je neemt automatisch naar je Google-profiel moeten worden overgezet. Met andere woorden: al je beelden gaan direct de cloud in.
De voorlopige conclusie
De eerste indruk? Eerlijk gezegd lijkt Google+ niet heel anders dan we al gewend zijn van een gemiddeld sociaal netwerk, maar misschien ligt daar ook juist de kracht. Google+ is op functionaliteit, uiterlijk en gebruiksgemak een waardige concurrent voor andere sociale netwerken zoals Facebook, en biedt door de integratie met andere Google-diensten zelfs aanvullende opties die handig kunnen zijn voor gebruikers.
Of Google+ daadwerkelijk een succes wordt, zal echter vooral afhangen van het aantal gebruikers dat van Facebook overstapt, of dat interesse heeft in nóg een sociaal netwerk. Waarom zit een persoon op Facebook? Omdat zijn of haar vrienden, kennissen en collega’s daar ook zitten. Volgens geruchten zit Mark Zuckerberg al op Google+, daarnaast heeft de ceo van Facebook aangekondigd dat er binnenkort een “fantastische” nieuwe dienst wordt aangekondigd. De strijd is, kortom, losgebarsten.
Invite hebben?
Wil je het zelf uitproberen? Mail me of benader me op Twitter, dan stuur ik een uitnodiging. UPDATE: via een omweg was het mogelijk om mensen voor Google+ uit te nodigen, maar het lijkt er op dat Google deze optie inmiddels heeft uitgeschakeld. Op dit moment lukt uitnodigen dus niet.
Reacties
- Frans Beijersbergen: ""Alleen door middel van een uitnodiging wordt je..."
- Rob van Leeuwen: "Weet je dat zeker? Het is mij de laatste dagen niet ..."
- Anne Jan Roeleveld: "Inmiddels heeft Google het helemaal opengezet voo..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook