Nieuws/ Google gaat groen, HP doet mee /reageer

door: Gerard Ringenaldus
over: energie, duurzaam, milieu, businesstrends
op: 29 november 2007

Google, ’s werelds grootste zoekmachine, heeft haar ’schone doel’ gevonden. Het internetbedrijf stelt zich ten doel een schone energietoekomst te helpen bouwen. Samen met partner e-Solar Inc. - zonne-energie - en Markani Power Inc. - windenergie - stapt Google de wereld van hernieuwbare energie binnen.

Kosten

Op hun persconferentie van 27 november kondigden ze aan dat ze met een nieuw strategisch iniatief komen om elektriciteit uit hernieuwbare energie te halen, waarbij de kosten lager zullen uitkomen dan bij het halen van electriciteit uit kolen.
Het doel is zich voornamelijk te concentreren op de reeds hoog ontwikkelde zonnethermische-krachtcentrales, windenergie, geothermie en alle mogelijke toekomstige technologieën.

Eigen onderzoeks-en ontwikkelingsteam

Google wil een eigen onderzoeks-en ontwikkelingsteam opzetten en gaat hiervoor ingenieurs en energie-experts inhuren. De genoemde systemen moeten om te beginnen 1 gigawatt aan schone energie opleveren, hetgeen voldoende electriciteit oplevert voor een stad als San Francisco.

Google wil er, naast de samenwerking met twee bovengenoemde bedrijven, ook andere bedrijven, laboratoria en universiteiten bij betrekken.

Emissieloos

Het initiatief is volgens Google slechts een volgende stap in het streven blijvend mee te bouwen aan een toekomst van schone en groene energie. Google zegt als bedrijf de doelstelling te halen om in 2007 emissieloos te werken. Naast diverse energiebesparende maatregelen voor apparatuur zoals dataservers en koeling, is Googles hoofdkantoor recent verhuisd naar een gebouw met de grootste zonnepaneleninstalatie van de gehele USA.

Samenwerking

Verder heeft het bedrijf op grotere schaal samenwerking gezocht met andere bedrijven, zoals Intel, door samen de Climate Savers Computing Initiative op te zetten. Deze groep wil onder meer gezamenlijk computers efficiënter fabriceren en verspilling van grondstoffen tegengaan.

Met de combinatie van zonne- en windenergie voorziet Google, naast zijn streven naar het gebruik van alleen nog schone energie, dat deze methodes het in zich hebben de kosten uiteindelijk flink te doen dalen.

HP

Inmiddels is eveneens bekend gemaakt dat Hewlett Packard een zonne-energiecentrale met een capaciteit van 1 megawatt door de firma SunPower Corp. laat installeren voor zijn HP-printerverkoopkantoor in San Diego, Californië. Met het terugkopen van deze ’schone elektriciteit’ verwacht HP bovendien nog 750.000 dollar in de komende 15 jaar te besparen.

Voor een HP-vestiging in Ierland gaat de firma Airtricity een windenergie-voorziening bouwen die in het jaar 2008 een besparing aan enegiekosten op zal leveren van circa 40.000 dollar.

Reageren via Facebook

Reacties