Nieuws/ Google Gears opent aanval op MS Office /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, software, concurrentie, computer
op: 1 juni 2007

Google heeft in Amerika een beta-versie van Google Gears gelanceerd. Met Gears is het mogelijk online software offline te gebruiken. Google hoopt daarmee nog meer mensen te stimuleren om bijvoorbeeld het gratis Google-pack te installeren en zo de aanval op Microsoft harder in te zetten.

Plug in

Voorlopig is Google Gear niets meer dan een plug-in die zich nestelt in je webbrowser. Daarmee is het mogelijk om slechts enkele softwareprogramma’s offline te gebruiken. Zoals Google Reader, waarmee de laatste content van blogs en websites snel en eenvoudig kan worden bekeken. De reader update en/of synchroniseert zichzelf als er een internetverbinding is. “This fills a gap for us,” zegt Jeff Huber, vice president engineering bij Google. “The Internet is great, but you can’t always be plugged in to it.”

Ajax

Technologieën als AJaX (Asynchronous JavaScript en XML), Adobe’s Flash en Microsoft’s nieuwe Silverlight technologie maken het in toenemende mate mogelijk webapplicaties zich te laten gedragen als desktop software. Microsoft biedt gebruikers met Groove al de mogelijkheid offline te werken en veranderingen te synchroniseren zodra ze weer online zijn. De sofwaregigant lijkt echter te aarzelen bestaande producten zowel online als offline te laten werken.

Open source

Google is van plan zijn Gears technologie als open source software aan te bieden waardoor andere ontwikkelaars vrij zijn de technologie te gebruiken en voor hun eigen producten te gebruiken. Adobe Systems, Opera Software en Mozilla hebben volgens de zoekgigant toegezegd Gears te gaan gebruiken in hun producten.

Google Pack

Volgens Huber is het uitdrukkelijk de bedoeling om straks ook Google Pack via Gear beschikbaar te maken. In Google Pack zit onder meer een tekstverwerker en een spreadsheet. Als Google erin slaagt ook deze software geheel offline beschikbaar te stellen, is de aanval op Microsofts Office pas echt ingezet.

Reageren via Facebook

Reacties