Nieuws/ Google groter dan Facebook /reageer

door: Merien ten Houten
over: internet, concurrentie, bedrijfsgroei, businesstrends
op: 18 maart 2010

Hitwise verkondigde met veel bombarie dat Facebook groter is geworden dan Google. Volgens Hitwise gaat 7,07 procent van alle web-bezoeken naar Facebook, versus 7,04 procent voor Google.

Google de grootste

Dat cijfer moet behoorlijk worden gerelativeerd. Er wordt alleen gekeken naar de Google zoekmachine, niet naar andere Google sites zoals YouTube. Er wordt gekeken naar bezoeken, niet naar bereik. Als een kleine groep mensen een site zeer intensief gebruikt dan is het aantal bezoeken hoog, maar het bereik laag. Bovendien slaan de cijfers alleen maar op de VS. Wereldwijd is de situatie anders. Gekeken naar bereik is Google nog steeds nummer 1 in de VS en wereldwijd.

Maar dat wil niet zeggen dat er niks aan de hand is. Bij zijn start in 2004 was Facebook gewoon een social network - een site waar je in contact kunt blijven met je vriendenkring. Zoals er toen al andere social networks waren, bijvoorbeeld Friendster en MySpace. Facebook heeft echter wel snel de positie overgenomen van MySpace als populairste social network in de Verenigde Staten. Facebook is inmiddels voor veel mensen de toegang tot internet. Ze lezen er de updates van hun vrienden en posten er hun vakantiefoto’s. Ze gebruiken Facebook-berichten steeds vaker in plaats van e-mail. En zelfs hun nieuws lezen ze op Facebook - nieuws dat daar gepost wordt door hun vrienden of door de kranten zelf.

Googles eigen social network, Orkut, is alleen in Brazilië een succes geworden. Recent lanceerde Google Buzz in een poging de rol van Facebook en Twitter over te nemen. Maar die lancering liep verre van vlekkeloos. Het is de vraag of Google die schade nog kan inhalen.

Hyves

In Nederland is Facebook nummer 2 als het gaat om social networking. De achterstand op Hyves is nog groot. Hyves heeft meer dan twee keer zoveel actieve gebruikers. Maar veel belangrijkers is dat Hyves gebruikers veel meer tijd op Hyves besteden dan Facebook gebruikers op Facebook. In Nederland is Hyves voor veel mensen de toegang tot internet. Maar Facebook groeit in Nederland met meer dan 70% per jaar, zowel in gebruikers als in tijd gespendeerd op de site. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Facebook Hyves inhaalt en ook in Nederland tot de meest bezochte sites gaat horen.

Reageren via Facebook

Reacties