Nieuws/ Energie meten is energie besparen, zegt Google /reageer

door: Audrie van Veen
over: gadgets, energie, duurzaam, milieu, computer
op: 4 maart 2009

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen alleen al inzicht krijgen in hun energieverbruik, ze 5 tot 15 % energie besparen. Dat was voor het van energieslurpen verdachte Google reden om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Met een slimme technologie wil het internetbedrijf consumenten meer inzicht geven in zijn energieverbruik.

Google geeft in het project Powermeter antwoord op vragen als:
Hoeveel kost het om de TV de hele dag aan te laten staan?
Wat scheelt het als ik de verwarming een graadje lager zet?
Wat verbruikt meer energie: de koelkast of de vaatwasser?
En ben ik zuiniger of verbruik ik juist meer energie dan mijn buren?

Van start in de VS

In de Verenigde Staten is nu een gesloten beta-versie van het Powermeter project van start gegaan. Hiervoor is een slimme elektriciteitsmeter, ofwel smart meter nodig. Maar de meer dan 40 miljoen smart meters die de komende jaren in de Verenigde Staten naar aanleiding van Obama’s duurzaamheidspakket geïnstalleerd zullen worden, geven de informatie niet realtime weer aan de consument. Daarom heeft Google een iGoogle gadget ontwikkeld waarin het energieverbruik wel live gevolgd kan worden.

Met de gadget kun je je eigen energieverbruik analyseren, besparen op je energierekening en je ecologische voetafdruk verkleinen door slim met energie om te gaan, en kun je informatie delen, zodat je bijvoorbeeld een ‘friendly competition’ opzetten met je buren en vrienden om te kijken wie het zuinigst leeft.

Minder CO2-uitstoot

Google claimt dat het voor elke zes huishoudens die met het gadget 10% aan elektriciteit besparen, wat gezien onderzoek goed mogelijk is, ze evenveel CO2-emissies besparen als wanneer één gewone auto van de weg gehaald wordt.

Nog niet in Nederland

Wanneer de technologie in Nederland op de markt komt is nog niet bekend. Het Ministerie van Economische Zaken heeft de energiebedrijven gevraagd om in de periode 2008-2014 de overgang naar slimme meters voor te bereiden, een overgang die vraagt om een investering van 1-1,5 miljard euro. De Europese Unie stimuleert de introductie van slimme meters via de Europese richtlijn voor energiediensten. Dit is een eerste stap naar de slimme energienetten (smart grids) van de toekomst, waarin intelligent gebruik wordt gemaakt van de capaciteit van het net en decentraal opgewekte energie kan worden teruggeleverd aan het net, bijvooorbeeld via windmolens, zonnepanelen en HRE-ketels.

Nederlandse energie- en ICT-bedrijven en onderzoeksinstellingen nemen al wel deel in een Europees project omtrent smart metering. Hierbij zullen best practices in Europa op het gebied van smart metering verzameld en verspreid worden.

Hieronder de promotiefilm van Google, met als thema de quote van Lord Kelvin “If you cannot measure it, you cannot improve it.”

Reageren via Facebook

Reacties