Google schrapt zeven optimalisatie-technieken /2 reacties

Google schrapt zeven optimalisatie-technieken

De ontwikkelingen bij zoekmachines, en dus in zoekmachinemarketing en zeker zoekmachine-optimalisatie, gaan hard. Heel hard. Bruikbare toepassingen en methodes wisselen elkaar snel af en een “oude” succesvolle werkwijze kan opeens zelfs negatieve effecten hebben.

Google heeft in 2007 een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het algoritme van de zoekmachine, waardoor enkele veelgebruikte technieken in zoekmachine-optimalisatie niet of minder goed bruikbaar zijn. Zoekmachine-optimalisatie consultant Brett Borders heeft zeven zoekmachine-optimalisatietechnieken beschreven die 2008 niet haalden. Aangevuld met mijn mening en visie ontstaat de volgende lijst:

1. | Wederzijdse (reciprocal) links

Vanaf mei 2007 hebben een aantal websites een forse teruggang gezien in hun posities in de zoekresultaten. In de meeste gevallen ging het om een teruggang van minimaal 30 posities, waardoor het de naam “-30 penalty” heeft gekregen. Het bleek in de meeste gevallen te gaan om websites die leunden op reciprocal links: een wederzijdse link tussen twee webpagina’s

Dat betekent NIET dat reciprocal links niet meer werken voor zoekmachine-optimalisatie, maar de waarde van wederzijdse links is verminderd. Als de link relevant is, met name voor je bezoekers, adviseer ik zeker om een wederzijdse link te plaatsen.

2. | Het commando voor de supplemental index

De supplemental index is een tweede Index van Google, een soort archief als het ware, met minder belangrijke pagina’s, bedoeld om de “Main” index snel en vers (actueel) te houden en om meer webpagina’s te kunnen indexeren. Een zoekresultaat uit de supplemental index bevatte de toevoeging ‘Toegevoegde zoekresultaten’ of ‘Supplemental Result’.

Tot medio 2007 was het mogelijk om pagina’s die in de Google supplemental index zaten te bekijken. Het verschil tussen de Main en de Supplemental index werd echter steeds kleiner en het label toegevoegd zoekresultaat verdween. Onlangs is de supplemental index in de main index geïntegreerd.

3. | Links van directories (gidsen)

Het verkrijgen van links van directories (gidsen zoals Startpagina), al dan niet betaald, is jarenlang gebruikt om de linkpopulariteit te verhogen en hogere posities te realiseren.

Google heeft in 2007 een behoorlijk aantal directories van lage(re) kwaliteit minder waarde toegekend, waardoor links van die directories minder bijdragen aan posities in de zoekresultaten. Uiteraard zijn er nog wel waardevolle directories, maar ook hier staan relevantie en het doel van de directory centraal.