Google+ wordt aantrekkelijk voor zakelijk gebruik /1 reactie

Google+ wordt aantrekkelijk voor zakelijk gebruik

Na de hype vlak voor de zomer was het een beetje stil geworden rondom Google+. Met de aankondiging van een serie verbeteringen en nieuwe functionaliteiten maakte Google een einde aan deze rust. Vooral de video-chat functie ‘Hangouts’ is sterk verbeterd. Google+ heeft nu ook een zoekfunctie en is open voor iedereen.

Sinds de lancering van Google+ vlak voor de zomer was meteen duidelijk dat de video-chat functie ‘Hangouts’ het meest onderscheidende onderdeel was van het door de zoekgigant gelanceerde sociale netwerk. De eerste verbetering is dat gebruikers vanaf nu schermen kunnen delen en samen kunnen werken aan documenten, spreadsheets of presentaties in Google Docs. Verder kunnen er nu gezamenlijk tekeningen worden gemaakt en kunnen gebruikers de ‘Hangouts’ live uitzenden. Als laatste heeft Google nu ook een API beschikbaar gesteld waarmee anderen applicaties voor ‘Hangouts’ kunnen ontwikkelen.

Baanbrekend?

Ja en nee. Nee, omdat verschillende functies al bekend zijn van andere diensten zoals Skype (videobellen), Ustream of Justin.tv (live uitzenden) en Dabbleboard (online samenwerken op een whiteboard). Ja, omdat de combinatie van de functies zorgt voor een veel laagdrempeliger toepassing. Zowel voor persoonlijke als voor werkgerelateerde doeleinden is ‘Hangouts’ nu een middel om samenwerken op afstand makkelijk te ondersteunen.

De meest voor de hand liggende toepassing is het contact houden met familie en vrienden. Maar inmiddels wordt ‘Hangouts’ al gebruikt voor gameshows, gitaarles, gebedsdiensten en lotgenotencontact bij zeldzame ziekten.

Ook binnen het onderwijs zijn er verschillende toepassingsmogelijkheden. Zo kunnen leerlingen samenwerken aan een werkstuk waarbij ze tegelijkertijd kunnen overleggen. Een andere toepassing is dat een leraar uitleg geeft aan een aantal leerlingen en tegelijkertijd deze uitleg uitzendt zodat andere leerlingen dit kunnen volgen. En een zieke leerling kan nu toch een presentatie geven door de combinatie van Hangout waarin de leerling zijn/haar presentatie deelt en het tonen van de Hangout via het digitale schoolbord.

Toepassingen voor bedrijven

Binnen bedrijven zijn vergelijkbare toepassingen te vinden. Zo kan een helpdeskmedewerker nu makkelijk aan een klant laten zien wat deze moet doen om een probleem te verhelpen. Andersom kan de klant nu ook makkelijk laten zien wat er fout gaat door bijvoorbeeld zijn scherm te delen. Journalisten kunnen nu een interview makkelijk uitzenden en op die manier het publiek veel directer betrekken bij de nieuwsgaring. Verder wordt het voor met name softwareproducten nu eenvoudiger om een demonstratie op maat te geven.

En zo zijn er legio toepassingen te bedenken. Het beschikbaar stellen van de API geeft anderen de ruimte om de mogelijkheden verder uit te breiden. De nieuwe functies zijn een flinke stap vooruit en openen hiermee een nieuwe markt voor Google+. Toch loopt Google nog niet te hard van stapel omdat Google Apps gebruikers vooralsnog verstoken blijven van toegang tot deze toepassingen. Wellicht wil Google eerst ervaring opdoen voordat ze hiertoe overgaan.

Reageren via Facebook

Over Jaap Walhout

Jaap Walhout is onderzoeker bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Hij doet promotieonderzoek op het terrein van informatievaardigheden. Jaap blogt over informatievaardigheden, onderwijs, economie en internet. Volg hem ook op twitter: http://twitter.com/jaap_w