Googlen verspillend? 'Niet met optische schakelaars' /3 reacties

Googlen verspillend?

Twee zoekopdrachten uitvoeren bij Google kost evenveel energie als het koken van een keteltje water. Dat zegt natuurkundige Alex Wissner-Gross in The Times van 11 januari. Is de internetzoekmachine inderdaad zo’n energieverslinder en, zo ja, wat valt daar tegen te doen?
“De nieuwe Nederlandse datacentrale van Google staat niet voor niets gepland in het Groningse Eemshaven, pal naast de energiecentrale”, zegt prof.ir. Ton Koonen, hoogleraar glasvezelcommunicatiesystemen bij de TU/e-faculteit Elektrotechniek.

“Deze datacentrales verbruiken honderden megawatts, waarvan vijftig procent gebruikelijk gaat zitten in koeling. Ter voorbeeld: volgens de voorspellingen zullen de Japanse internet routers in 2015 negen procent verbruiken van alle elektrische energie in dat land. Het voorbeeld van het keteltje water is misschien wat kort door de bocht. Het is echter wel een manier om het grote publiek ervan te doordringen dat het internetverkeer echt veel energie kost”, zegt Koonen.

Bakermat

“Als je een landkaart maakt van het internetverkeer, blijkt dat wij eerder buurland zijn van Amerika dan van België. Heel veel berichten vanuit Nederland gaan eerst de oceaan over, voordat ze terechtkomen in België. Dat komt doordat de bakermat van het internet in Amerika ligt, dus daar bevinden zich de meest uitgebreide internetvoorzieningen. Het vervoeren van die informatie gaat via het glasvezelnetwerk zo snel dat je die afstand niet voelt. Dat transport kost echter wel energie, want het signaal moet versterkt worden om die afstand te overbruggen.”

“Onderweg gaat het vervoer ook via heel wat routers in het netwerk. Een belangrijk deel van het energieverbruik gaat zitten in die routers. Dat zijn schakelaars op internetknooppunten die de data in de juiste richting verder sturen. Ze zijn vergelijkbaar met richtingaanwijzers op verkeersrotondes. Het analyseren en doorsturen van de datapakketjes kost energie. Hoe meer knooppunten er worden aangedaan, hoe meer energie het kost. Het beperken van het aantal knooppunten bij het verzenden van informatie over internet gebeurt al: de routers zoeken zelf de meest efficiënte verbinding, net zoals een TomTom in het autoverkeer.”