Googlen verspillend? 'Niet met optische schakelaars' /3 reacties

Schakelen

Is er geen manier om internetten minder energieverslindend te maken? “Met optische schakeltechnieken valt nog heel veel energie te besparen. In onze vakgroep Electro-Optische Communicatiesystemen (ECO) doet prof.dr. Harm Dorren daar onderzoek naar.

Het transport van de data gebeurt nu grotendeels over glasvezelkabels, terwijl op de knooppunten elektrische schakelaars zitten. De optische signalen vanuit de glasvezel- kabels moeten daarom eerst worden omgezet naar elektrische signalen. Na het schakelen moeten deze signalen vervolgens opnieuw worden omgezet naar optische signalen. Dat kost veel energie en veroorzaakt ook opstoppingen als je het schakelen en het omzetten niet voldoende snel kunt doen.

Koeling

Vergelijk het met een snelweg waarover je heel hard kunt rijden, maar op een gegeven moment moet je uit je auto stappen, de rotonde oversteken en een nieuwe auto pakken om verder te rijden. Je wilt natuurlijk gewoon in dezelfde auto doorrijden. Dat kan met optische schakelaars.

In het ECO-laboratorium hebben TU/e-onderzoekers al een schakelsnelheid bereikt met data-pakketten van 640 gigabit per seconde. Normaal is die snelheid 2,5 gigabit per seconde. Omdat optische schakelaars minder energie verbruiken, is er ook aanzienlijk minder koeling nodig. Energiebesparing en tijdwinst zijn dus de voornaamste troeven van optisch schakelen.”

Noot
De onderzoeker die in het oorspronkelijke bericht is geciteerd, zegt nu door The Times verkeerd geciteerd te zijn. Niet alleen googlen kost relatief veel energie, ook surfen en computergebruik in het algemeen.

Reageren via Facebook

Over Enith Vlooswijk

Enith Vlooswijk is freelance wetenschapsjournaliste. Haar bedrijf heet AllesZins Journalistiek & Tekst. Ze maakt bovendien muzikale theatervoorstellingen met Kindertheater Vanillewijs.