Nieuws/ Graag afwassen is goed voor relatie /reageer

door: Marie-José Klaver
over: psychologie, sociologie
op: 27 mei 2007

Partners die huishoudelijk werk en klusjes met plezier uitvoeren hebben een grotere kans op een goede relatie. Dat blijkt uit onderzoek van universitair docent Heather Patrick van de University of Rochester, New York.

Kleine en grote opofferingen zoals afwassen en verhuizen vanwege de carrière van je geliefde winnen aan betekenis binnen je relatie als je ze graag doet. Met een blij gezicht de vuilnis buiten zetten of haar blouses strijken lijdt volgens Patricks onderzoek tot grotere tevredenheid over de relatie en meer intimiteit.

Pro-relatie gedrag

Voor haar onderzoek vroeg sociaal-psychologe Patrick 266 vrouwen en mannen met een relatie om gedurende twee weken hun eigen en hun partners ‘pro-relatie gedrag’ op te schrijven. Onder pro-relatiegedrag verstaat de wetenschapster, die onderzoek doet naar onder meer relaties, gezondheid en zelfbeschikking, alles wat mensen doen om hun partner een plezier te doen of het leven van hun partner gemakkelijker te maken.

Patrick ontdekte dat partners die pro-relatie gedrag vertonen omdat ze dat zelf willen - en niet omdat ze zich verplicht of gedwongen voelen - tevredener over hun relatie zijn. Ze voelen een groter commitment en ze ervaren een grotere verbondenheid met hun partners. Ook mensen die merken dat hun partners graag iets voor ze doen, zijn tevredener over hun relaties.

Praktijk

Volgens Patrick kan haar onderzoek gunstige gevolgen hebben voor stellen. Haar inzichten kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in individuele en relatietherapie. Het is voor stellen en psychologen nu beter te begrijpen waarom sommige relaties als onbevredigend worden ervaren.

“Het is belangrijk om te begrijpen wat positieve relaties positief maakt en wat een positieve ervaring kan ondermijnen”, aldus Patrick in een persbericht van de University of Rochester.

Reageren via Facebook

Reacties