Gratis en legaal muziek downloaden bestaat /6 reacties

Gratis en legaal muziek downloaden bestaat

De doorsnee internetgebruiker raakt steeds meer verwend. Hij verwacht alles via het web te vinden en verwacht eveneens dat alles - min of meer legaal - gratis beschikbaar is. Bovenaan het internet-boodschappenlijstje staan muziek en films.

Publiciteit

Een ander aspect van de huidige muziekwereld is dat het voor muzikanten steeds lastiger is om hun muziek gehoord te krijgen en publiciteit te krijgen, dat vindt althans de open content muziek-community Simuze. Simuze geeft bands en andere muzikanten een gratis platform en het publiek de gelegenheid om muziek gratis en legaal te downloaden.

Verschraald

De music-community is in 2005 ontstaan uit ontevredenheid met de wijze waarop de media en de muziekindustrie met muziek, muzikant en muziekliefhebber omgaan. “Ondanks het feit dat er de afgelopen jaren meer kanalen op radio en televisie bij zijn gekomen, is de diversiteit van het aanbod aan muziek via deze bekende mediakanalen verschraald,” meldt de site.
Muzikanten kunnen via de site hun muziek uploaden onder een Creative Commons-licentie naar eigen keuze. Zo beschermen ze hun muziek en geven ze tegelijkertijd anderen meer vrijheid het materiaal te gebruiken.

400 artiesten

Sinds de lancering van Simuze.nl kunnen muziekliefhebbers meer dan 1500 muziekstukken van ruim 400 verschillende artiesten uit zeer uiteenlopende genres gratis en legaal downloaden. “Van obscure avant-garde tot popmuziek, van finalisten en winnaars van de prestigieuze Grote Prijs van Nederland.”
De site, die nog in de bèta-fase verkeert, heeft op het moment naar eigen zeggen zo’n 100.000 bezoekers per maand. In de loop van 2008 wordt een nieuwe versie van de site gelanceerd.

Compilatie

Onlangs verspreidde Simuze.nl in samenwerking met het social netwerk MINDZ.com een vierde downloadbare muziekcompilatie, ‘Simuze Presents: Mindz Music vol. 1′, met bijdragen van onder meer Monokai, Spaug en De Toffen – overigens ook in de Luisterpaal van VPRO 3VOOR12 te beluisteren. De compilatie is ook hier als gratis download verkrijgbaar.

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer