Nieuws/ Gratis laptops plaatsen bloggers voor dilemma /reageer

door: Jeroen Wijering
over: marketing, media, software, privacy
op: 4 januari 2007

Afgelopen maand deelde Microsoft laptops uit binnen de webloggemeenschap. De computers waren voorgeinstalleerd met Windows Vista, Microsoft’s nieuwe besturingssysteem. Moesten de Nederlandse uitverkorenen (oa. BNR columnist Vincent Evers) na de evaluatie hun laptop weer inleveren, hun Amerikaanse collega’s mochten de laptop houden. En dat deed flink wat stof opwaaien, want was er nog wel sprake van onafhankelijkheid?

Goodwill gekocht

Absoluut niet, stelde blogger Joel Spolsky (hij kreeg geen laptop). “Microsoft heeft in feite publiciteit en goodwill gekocht. Zelfs als een blogger volledige opening van zaken heeft gegeven, is zijn boodschap besmet. Dit is ethisch niet te onderscheiden van omkoping.”

Genuanceerder

Robert Scoble, ex-blogger van Microsoft, stelde zich genuanceerder op: ‘Het is een geweldig idee. Hoe kun je een fatsoenlijk gesprek hebben over Vista als je niet een tijdje met een van deze machines hebt kunnen spelen?’. Maar, benadrukte Scoble “Natuurlijk moet een blogger wel vertellen dat het gaat om een gift”.

Omkoping of niet, deze stunt heeft Microsoft een hoop publiciteit en levendige online discussies opgeleverd. En dat was natuurlijk de bedoeling. “Je mag het apparaat terugsturen als je er klaar mee bent, of aan je publiek weggeven of hem zelf houden. “, zie Aaron Coldiron,product manager van Microsoft. “Het enige wat we graag willen horen is hoe je Vista vond en wat je met de laptop doet als je erop bent uitgekeken.”

Doneren

Weblogger Scott Beagle wist het al wel, hij heeft zijn computer op de webveiling eBay te koop aangeboden. De opbrengst (op moment van schrijven $3650) zal hij vervolgens doneren aan de Electronic Frontier Foundation, een stichting die opkomt voor privacy en vrijheid op het internet.

Reageren via Facebook

Reacties