Nieuws/ GreenRoad SafetyCenter: lampjes laten chauffeur veiliger rijden /reageer

door: Marjon Vinck
over: personeel, gadgets, management, mobiliteit, computer
op: 17 september 2007

Voor werkgevers is het interessant om het weggedrag van hun werknemers in de gaten te houden, vooral als ze gebruikmaken van een auto van de zaak. Als zij namelijk netjes rijden, wordt er in principe niet veel brandstof verbruikt. Maar ook de verzekering kan goedkoper, wat op een flinke vloot al een heleboel kan schelen.

Nu zijn er in de VS al enkele bedrijven actief die door middel van camera’s het weggedrag van de werknemers in de gaten houden, maar dit is niet erg vriendelijk voor de privacy van de werknemer. Volgens VentureBeat is er echter een alternatief dat wel de privacy respecteert en toch chauffeur én werkgever kan waarschuwen: GreenRoads SafetyCenter.

De hardware van dit apparaat wordt geïnstalleerd in de auto en communiceert met de chauffeur door middel van drie lichtjes: groen betekent veilig, rood betekent onveilig en oranje bevindt zich daar tussenin. Daarnaast wordt alle informatie ook online opgeslagen, zodat het elk moment te bekijken is door de werkgever. Het systeem werkt door middel van een accelerometer die alle bewegingen van de motor waarneemt en deze doorgeeft aan de hardware die ze interpreteert.

Een abonnement op het SafetyCenter kost zo’n 30 dollar per maand, waarmee het ongeveer de helft goedkoper is dan concurrenten als DriveCam en SmartDrive die gebruikmaken van video-monitoring, waarbij een grotere inbreuk op de privacy van de chauffeur wordt gemaakt.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen inmiddels contacten met verschillende verzekeringsmaatschappijen die extra kortingen aanbieden als men gebruik maakt van het SafetyCenter. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat niet alleen het brandstofverbruik daalt bij gebruik ervan, maar dat ook het aantal schadegevallen met gemiddeld 50 procent afneemt.

Reageren via Facebook

Reacties