Nieuws/ Griepvaccinatie beschermt ook op hoge leeftijd /reageer

door: Cindy Curré
over: geneeskunde, gezondheid
op: 29 juli 2008

Vaccineren tegen influenza blijkt wel degelijk ook voor mensen op hoge leeftijd effect te hebben. Vorig jaar rezen twijfels hierover na een verkeerde interpretatie van een studie van wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Hierover werden zelfs kamervragen gesteld.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht publiceren in augustus in Lancet Infectious Diseases over de bescherming van griepvaccinatie bij ‘oudere’ ouderen. Ze tonen in het artikel aan dat de bescherming ook na het zeventigste levensjaar op peil blijft.

Misverstand

Een studie van hun hand uit 1994 werd vorig jaar in hetzelfde tijdschrift door buitenlandse onderzoekers anders geïnterpreteerd. In de recente publicatie zetten de Nederlandse onderzoekers de feiten opnieuw op een rij, apart uitgesplitst voor de leeftijdscategorieën zestig-zeventig en zeventig-plus.

Hoge beschermingsgraad

De recente uitsplitsing levert geen enkele aanwijzing op voor een belangrijke afname van de bescherming. De beschermingsgraad was in beide leeftijdsgroepen ongeveer zestig procent (59 procent in de groep zestig-69 jaar, en 57 procent in de groep zeventigplus).

Ook de antistoffen in het bloed die worden opgebouwd tegen de virussen in het vaccin wezen op een bescherming die nauwelijks afneemt met de leeftijd (seroprotectie 67 procent in de groep zestig-69 jaar, en 65 procent in de groep zeventig-plus).

Booster-effect

Belangrijker nog is de ontdekking dat de bescherming het hoogste is na meerdere jaren van vaccinatie. Dit is een bekend fenomeen bij vaccinatie (het zogenaamde booster-effect), maar dit wordt vaak over het hoofd gezien bij onderzoek naar de effectiviteit van vaccinatie in de praktijk.

Juist bij griepvaccinatie is dit echter heel belangrijk. Doordat griepvirussen jaarlijks iets van samenstelling veranderen (drift) en soms totaal van gedaante verwisselen (shift) is jaarlijkse vaccinatie met de nieuwste varianten nodig. Na jaren van vaccinatie ontstaat een bredere bescherming, en dit is juist waar ook de ‘oudere’ ouderen het meest van profiteren.

Reageren via Facebook

Reacties