Groei je eigen lichaamsdelen: de toekomst is weer dichterbij.
/reageer
-
door: Xenia Bakker over: geneeskunde, biotech, genetica, medisch op: 16 maart 2010 Welke technische aspecten komen zoal kijken voordat wij mensen lichaamsdelen kunnen hergroeien?
Lees welke stappen wetenschappers recent hebben gezet.
Zeesterren, hagedissen en platwormen bezitten de magische eigenschap om lichaamsdelen die ze verliezen weer te laten aangroeien. Wij mensen komen niet verder dan het herstel van beschadigd vel, lever of bot. Maar wetenschappers denken dat wij in de toekomst in staat zullen zijn om ook complete lichaamsdelen en organen te laten hergroeien.
Zodra het ons lukt om stamcellen uit te laten groeien tot de weefsels van onze keuze. Wetenschappers hebben al een aantal hordes die in de weg stonden genomen.
Hartweefsel repareren.
Het lukte al een tijdje om stamcellen uit te laten groeien tot schijfjes hartweefsel waarmee hartbeschadigingen gerepareerd kunnen worden. Het probleem met deze ‘weefselpleisters’ was echter dat het midden van de pleister steeds afstierf. Zuurstof en voedingsstoffen konden de nieuwe cellen daar niet bereiken waardoor ze afstierven. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben nu een nieuwe techniek uitgetest die dat probleem omzeilt.
Door in de startmix van stamcellen niet alleen gebruik te maken van hartspiercellen maar ook van vaatcellen groeide dit uit tot een weefsel met genoeg bloedvaatjes om alle cellen te bedienen. Deze nieuwe weefselpleisters werden bij ratten geïmplementeerd en de vaatjes groeiden vast aan bestaande bloedvaten. Dit geeft goede hoop dat er in de toekomst reparaties mogelijk zijn aan menselijk harten waarbij pleister en weefsel zodanig vergroeien dat er één geheel ontstaat, gezond en robuust.