Groei je eigen lichaamsdelen: de toekomst is weer dichterbij. /reageer

Ruggenmerg weer laten aangroeien.

Beschadigingen van het ruggenmerg zijn vrijwel altijd permanent omdat het zenuwstelsel beschadigingen repareert met littekenweefsel dat nogal ruig van aard is. Dit maakt het vrijwel onmogelijk voor zenuwen om weer naar elkaar toe te groeien en een nieuwe connectie te maken.

Aan het Georgia Instituut voor Technologie, in samenwerking met de Emory Universiteit, hebben ze nu een enzym geïsoleerd dat in de loop van de tijd littekenweefsel ‘opeet’ en zo een weg baant waarlangs het lichaam zelf zenuweinden weer aan elkaar zou kunnen knopen.

credit Ravi BellamkondaIn het groen zijn hier de nieuwe zenuwcellen te zien die hergroeiden na een behandeling met het enzym.

Hiertoe is wel een combinatietherapie nodig van het dempen van de ontstekingsreactie, het voorkomen van overmatig littekenweefsel en het stimuleren van de zenuwgroei, zo zegt biomedisch ingenieur Ravi Bellamkonda. “Dit is slechts één stapje op een lange weg.”

Nieuwe armen en benen.

een nieuwe vin, boven zonder en onder met werkend enzymZonder moeite groeit de zebravis bij verlies van een vin een nieuwe. Voor lange tijd had geen mens een idee hoe hij dat deed. Aan het Salk Institute voor Biological Studies hebben ze net zolang de vis onderzocht tot ze een tipje van de sluier konden oplichtten. De vis draait zijn biologische klok terug!

Bij verlies van een vin activeren bepaalde enzymen (de demethylases) bepaalde genen. Deze genen stonden ‘uit’ en nu ze worden weer ‘aangezet’. Ze coderen voor de ontwikkeling van vinnen. Hierdoor delen cellen zich en beginnen een nieuwe vin te maken. Volgens hetzelfde patroon en hetzelfde recept als toen de vin de eerste keer werd gemaakt, toen de vis een jonkie was.

Deze kennis kan gebruikt worden voor de heilige graal van lichaamsreparaties: onze eigen genen te reactiveren en een lichaamsdeel te doen hergroeien vanuit niets, net zoals de eerste keer, in de baarmoeder.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!