Grondlegger world wide web krijgt eredoctoraat /reageer

Grondlegger world wide web krijgt eredoctoraat
  • door: Redactie Sync
    over: innovatieprijs
    op: 22 juli 2009
  • De Vrije Universiteit verleent Timothy Berners-Lee een eredoctoraat.

  • 'Voor zijn essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het world wide web dat diepgaande invloed heeft op het leven'.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten een eredoctoraat te verlenen aan de Brit Timothy Berners-Lee, de verklaarde grondlegger van het world wide web. Berners-Lee komt voor de gelegenheid op 20 oktober dit jaar naar Nederland.

De VU kent Berners-Lee een eredoctoraat toe ‘voor zijn essentiële bijdrage aan de ontwikkeling, introductie en groei van het world wide web dat diepgaande invloed heeft op het sociale, economische, culturele en publieke leven’. De VU spreekt met het eredoctoraat ook haar waardering uit voor de persoonlijke inzet van Berners-Lee voor de universele toegankelijkheid voor iedereen tot dit wereldwijde informatienetwerk. Berners-Lee ontvangt het eredoctoraat op voorstel van de faculteit der Exacte Wetenschappen.

In maart 1989 kwam Berners-Lee (1955) met een radicaal voorstel: een architectuur voor een hypertext systeem dat op internet gebouwd zou worden. Gebruikers op verschillende locaties konden documenten op het internet plaatsen en verbindingen aanbrengen tussen deze documenten, zonder dat er enige centrale administratie van zowel de documenten als de links was: het World Wide Web. Berners-Lee overwon veel tegenstand voor zijn idee met zijn enthousiasme en motivatie. De grote omslag vond plaats in 1990 toen de eerste web-browser werd ingevoerd. In 1995 waren er al 16 miljoen gebruikers van het WWW, eind 2008 1,6 miljard.

Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is de bedenker en grondlegger van het World Wide Web (WWW), samen met zijn toenmalig manager, de Vlaming Robert Cailliau. Berners-Lee werkte van juni tot en met december 1980 als programmeur bij CERN in Zwitserland, en vier jaar later opnieuw als onderzoeker. Om beter met zijn collega’s in de Verenigde Staten te kunnen communiceren zette hij de eerste webserver neer, de CERN HTTPd, en schreef hij verschillende programmeerprotocollen waarmee data kon worden verstuurd. Het bekendste is HTTP, dat hij later uitwerkte tot de standaardtaal voor internetcommunicatie.
Als directeur van het World Wide Web Consortium houdt hij toezicht op de ontwikkeling van webtalen en -protocollen als HTML, XML, CSS en HTTP. Berners-Lee schreef de eerste webbrowser en de eerste webserver.
(Bron Wikipedia)

Visionair

Berners-Lee blijft ook nu nog nadenken over vernieuwingen rond het WWW. Zo lanceerde hij het idee van het semantisch web waarbij computers de data van het web beter begrijpen en daardoor beter kunnen verwerken. De VU is een partner bij de realisatie van het semantisch web. De faculteit Exacte Wetenschappen werkt veel samen met Timothy Berners-Lee. Zijn erepromotor is Guus Schreiber, hoogleraar Intelligente Informatiesystemen. Op 20 oktober zal ’s ochtends een symposium plaatsvinden in het kader van het eredoctoraat van Berners-Lee. Daar komt onder meer het nieuwe initiatief Web 4 Social Development aan de orde.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.