Nieuws/ Grotere borsten uit eigen vet /2 reacties

door: Ewald Smits
over: geneeskunde, biotech, businesstrends, medisch
op: 31 oktober 2010

Het Amerikaanse biotech bedrijf Cytori Therapeutics kan menselijk weefsel zichzelf laten herstellen door middel van stamcellen uit eigen vet.

Het bedrijf investeerde tien jaar en 200 miljoen dollar aan R&D om het Celution System te ontwikkelen. Dit apparaat zet eigen lichaamsvet dat via liposuctie wordt verkregen, in minder dan twee uur om in (levensreddende) stamcellen. Via het inbrengen van deze cellen op de plaats van bijvoorbeeld de borsten groeit er vanzelf een nieuwe of een grotere. Implantaten en risicovolle, kostbare operaties zijn daarmee niet meer nodig.

Grote markt

Cytori heeft daarmee een grote markt te pakken. Alleen al in de VS werd er in 2009 964 miljoen dollar uitgegeven aan borstcorrecties. Veruit het merendeel betreft correcties uit cosmetisch oogpunt. Onderzoek wijst uit dat slechts 25 procent van de vrouwen die door borstkanker een borst verliezen zichzelf een nieuwe laat aanmeten. “Ook voor de vrouwen die dat teveel gedoe vinden, hebben wij nu de perfecte oplossing”, zegt oprichter en CEO Chistopher Calhoun in Wired.

Daar komt bij dat het aantal vrouwen met borstkanker jaar over jaar toeneemt. In de VS van 105 per 100.000 vrouwen in 1975 tot 125 per 100.000 vandaag. Ook de overlevingskans na operatie neemt sinds 1975 met minimaal vijf jaar toe. “De behoefte aan vervangende borsten groeit dus bij die groep”, zegt Calhoun.

Meer op techbusiness.nl

Reageren via Facebook