Güssing, Oostenrijks eerste energie-autarke stadje /1 reactie

Güssing, Oostenrijks eerste energie-autarke stadje

Het stadje Güssing, met circa 3800 inwoners en gelegen in het Zuid-Oosten van Oostenrijk, kan zich al enkele jaren energie-autark noemen; het voorziet geheel in de eigen energiebehoefte met behulp van een houtgestookte energiecentrale.

De lage energiekosten lokten de afgelopen jaren al vijftig nieuwe bedrijven en veel toeristen naar Güssing. Deze ontwikkelingen hebben inmiddels circa 1500 nieuwe arbeidsplaatsen geschapen en leveren de gemeente extra inkomsten op. Uit de netto-opbrengst van de schone energie worden openbare voorzieningen gefinancierd, zoals kinderopvang, scholen, speel- en sportvoorzieningen. Zie bijgaande video-documentaire.

Modelstad

Inmiddels is men hard op weg de omliggende dorpjes die onder de gemeente Güssing vallen, met in totaal zo’n 27.000 inwoners, eveneens energie-autark te maken. Het stadje is inmiddels een energie-autarkische modelstad geworden. In het stadje is sinds 1996 het Europees Centrum voor hernieuwbare Energie (EEE) gevestigd.

De situatie in Güssing is in meerdere opzichten bijzonder. De formele start van het project was al in 1990, lang voor duurzame energie een topic werd. De regio was destijds arm en kende een hoge werkloosheid. Bovendien gaat het hier niet om een wijk of een dorpje met enkele honderden inwoners, maar om een stadje, waarbij de gehele stroom- en warmtevoorziening in handen is van de gemeente. Er komt geen energiegigant aan te pas.

Hout is de basisgrondstof die voor zowel de opwekking van stroom als warmte zorgt. Güssing ligt in een bosrijke omgeving, waar jaarlijks circa 100.000 ton hout “aangroeit”. Maximaal 40% hiervan is nodig voor de energievoorziening van het stadje. De energie-centrale heeft een zeer hoog rendement, mede doordat ook de restwarmte (2x) en het houtafval van een parketfabriek via een buizensysteem wordt gebruikt.

Bredere energiemix

Om ook de omgeving van het stadje van schone energie te voorzien, wordt er gewerkt aan een bredere energiemix, met synthetisch aardgas via hout en biogas van koolzaad en landbouwafval. Het doel is dit als gasvoorraad op te slaan. Het overschot aan stroom - inmiddels circa 50% - wordt geleverd aan het energienet. Daarnaast worden ook zonnepanelen en een aantal windmolens ingezet. Doordat de productie van schone energie hierdoor in de komende jaren toeneemt, kan een steeds groter gebied om Güssing heen worden bediend.

De autarke energievoorziening krijgt, na het succesverhaal van Güssing, wellicht een vervolg op het Oostenrijkse platteland, wat de energieminister van Oostenrijk betreft.

Recentelijk werd al bekend dat de provincie Burgenland, waartoe Güssing behoort, uiterlijk in 2014 stroom-autark zal worden. Deze gehele provincie zal zich vanaf dan zelfs met meer dan 100% aan elektriciteit kunnen voorzien. Ook buiten Oostenrijk zijn al enkele dorpen geheel of gedeeltelijk overgegaan op de produktie van eigen energie. Daarnaast zijn er bij meerdere plattelandsgemeentes plannen in voorbereiding dit ook te gaan doen.

Gazprom

Oostenrijk heeft zich ertoe verplicht om tot het jaar 2027 gas/olie af te nemen van van het Russische Gazprom en is verplichtingen ter grootte van enkele miljarden euro’s aangegegaan m.b.t. de aanleg van de Narbucco pipeline. Deze pipeline zal vanuit landen rond de Kaspische zee via Turkije naar Oostenrijk lopen en uiteindelijk in de provincies Burgenland en Beneden Oostenrijk uitkomen.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.