Hackers attacken ook Franse staat /reageer

Hackers attacken ook Franse staat

Na Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittanië, is nu ook Frankrijk het slachtoffer van wat Chinese cyberaanvallen zouden zijn. “Sinds een paar weken zijn er duidelijke aanwijzingen dat Frankrijk ook doelwit is,” verklaart Francis Delon, hoofd van het Secretariaat-Generaal van de Nationale Defensie (SGDN), in de krant Le Monde. Zijn diensten, gespecialiseerd in nationale defensie en beveiliging, hebben “sporen ontdekt van aanvallen die de staatsdiensten als doelwit hadden.” Delon vindt het een serieuze zaak.

Rebounds

Op 4 september onthulde de Financial Times dat de computers van de Amerikaanse Defensie-secretaris, Robert Gates, waren bezocht, een week nadat Angela Merkel aankondigde dat in Duitsland cyberaanvallen waren gepleegd op computers van de Duitse regering. En op 5 september meldde The Guardian dat het Foreign Office in Londen ook doel was van elektronische piraten. In Frankrijk zijn de aanvallen begonnen na de verkiezing van Sarkozy en hebben volgens de SGDN “dezelfde origine.”
Delon blijft voorzichtig als hij het heeft over de hackers van deze gevoelige informaticasystemen. “Ik kan niet bevestigen dat deze aanvallen van de Chinese regering komen,” meldt Delon. “Het bijzondere van dit soort aanvallen is dat ze via rebounds gebeuren, oftewel dat ze van het ene internetadres naar het andere overspringen, teneinde de identiteit van de verzender te verbergen. Maar we weten dat er Chinese adressen bij betrokken zijn.” Hij wil niet zover gaan als in Engeland en Duitsland, waar wel gezegd wordt dat het Chinese Volksbevrijdingsleger ermee te maken zou hebben.

Trojaanse paarden

In Frankrijk is de bescherming van de gevoelige netwerken sinds twee à drie jaar een prioriteit geworden van de SGDN. “Wat mij bezighoudt,” zegt Francis Delon, “is de ontwikkeling van gerichte aanvallen door virussen, op maat gemaakt voor een specifiek doelwit.” Geïnstalleerd via zogenoemde Trojaanse paarden, waartegen firewalls en virusscanners machteloos zijn, nemen deze virussen de controle van de computer over zonder dat de eigenaar het in de gaten heeft.

Volgens de DCSSI, de centrale directie van informaticaveiligheid in Frankrijk, zijn er de afgelopen twee jaar geen belangrijke wereldwijde virussen meer geweest. Een woordvoerder meldt dat “de huidige virussen stil en onzichtbaar zijn en alleen door grote oplettendheid opgemerkt worden.”

Intranet

De belangrijkste netwerken van de Franse staat zijn niet gelinkt met het internet en dus beschermd. De SGDN beheert het beveiligde interministeriële telefoonnetwerk al en is nu bezig een dergelijk intranet op te zetten. Maar Delon is wel ongerust voor de veiligheid van strategische bedrijven buiten de publieke sector.
Gedeputeerde Labordes heeft hierover in 2005 een rapport gestuurd aan de toenmalige premier. “Er is moeilijk achter te komen welke bedrijven het slachtoffer zijn van cyberpiraten,” zegt Labordes. “Bedrijven lopen er liever niet mee te koop.”

Chaos

Wat natuurlijk ook dreigt, is het gebruik door terroristen van deze technieken. Volgens Delon zijn er tot nu toe nog geen aanvallen van dien aard geweest. Maar die mogelijkheid moet volgens de minister niet vergeten worden. “Terroristische netwerken gebruiken het internet ook voor propaganda en voor hun organisatie. Het zou hen eveneens een mogelijkheid geven een enorme chaos te creëren.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer