Handvol multinationals controleert wereldvoedselhandel /6 reacties

Handvol multinationals controleert wereldvoedselhandel

Iedere stad van enig aanzien heeft tegenwoordig een eigen WTC, voor menigeen een symbool van vrije handel. Daarnaast let ook de Wereldhandelsorganisatie, de WTO, op de regels van het wereldwijde goederenverkeer. Maar is die handel wel zo vrij?

Cijfers tonen aan dat echt vrije handel een utopie is. In diverse publicaties op internet tonen cijfers aan dat een handvol, voornamelijk Amerikaanse ’super multinationals’ hard op weg is de gehele wereldvoedselvoorziening, van zaad tot supermarkt, onder controle te krijgen.

Wie zijn de ’super multinationals’?

‘Super multinationals’ op de wereldvoedselmarkt zijn voornamelijk bijna-monopolisten als Cargill, Monsanto, ConAgra, Altria (moederbedrijf van Philip Morris) en Archer Daniels Midlands. Ook in de mest- en bestrijdingsmiddelenindustrie maakt een handjevol bedrijven de dienst uit, zoals Bayer, Monsanto, BASF, Dow Chemical, DuPont en Syngenta.

De graanhandel spant echter de kroon: slechts drie multinationals controleerden 90 procent van de wereldgraanhandel in 2007, te weten Cargill, Archer Daniel Midlands en Bunge. Cargill en Archer Daniel Midlands alleen al controleerden in 2007 samen 65 procent van de wereldgraanmarkt.

Monsanto en DuPont domineren de zaadhandel in de wereld. Hiervan is Monsanto inmiddels ’s werelds grootste ontwikkelaar van genetisch gemodificeerde zaden.

Verticale integratie en octrooien

Door zogenaamde ‘verticale integratie‘ en octrooien wordt vrijwel de hele keten in de hele voedselproductie door een handjevol bedrijven beheerst, vanaf het eigendom van het dna (waar octrooien voor worden aangevraagd en toegekend), via de verkoop van zaden aan de boeren, tot de retailmarkt in de supermarkt.