Handvol multinationals controleert wereldvoedselhandel /6 reacties

Archer Daniels Midlands (ADM)
Archer Daniel Midland, supermacht uit de graanhandel, werd in 2001 in verband gebracht met BSE (gekkekoeienziekte) veroorzaakt door giftig diervoer. Dat dit nog steeds actueel is, blijkt wel uit het feit dat in Zuid-Korea dezer dagen wederom meer dan tienduizend mensen demonstreerden tegen toelating van rundvlees uit de Verenigde Staten, nog steeds uit angst voor BSE. De importstop dateerde uit 2003.

In 2000 kwam er een boek uit met de veelzeggende titel: ‘Rats in the Grain: The dirty tricks and trials of Archer Daniëls Midland, the supermarket to the world’. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten van Archer Daniels Midlands.

Bunge
Bunge is onder meer ‘s werelds grootste verwerker van oliehoudende zaden. In 2006 is de firma Bunge veroordeeld tot een geldboete van 625.000 dollar wegens te hoge uitstoot van giftige afvalstoffen. Daarnaast moest Bunge 1,25 miljoen dollar storten in een millieufonds. Een uitgebreid overzicht van de activiteiten en handelswijze van Bunge staat hier.

Dow Chemical
Dow Chemical werd in het verleden in verband gebracht met schade door siliconen borstimplantaten. Dit kon echter, op één geval na, niet hard worden gemaakt. Verder werd het bodem-fumigatiemiddel DBCP na klachten dat werknemers steriel werden bij blootstelling aan dat product, uit de handel genomen in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is Dow Chemical ’s wereld’s grootste producent van kunststof en een belangrijke speler in de petrochemische industrie. Door strengere regelgeving in de Verenigde Staten en Europa heeft Dow Chemical haar activeiten deels verlegd naar het Midden Oosten en Azië. Uitgebreid overzicht van de activiteiten en handelswijze van Dow Chemical staat hier.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.