Helft MKB-ondernemers wil meer steun van banken bij verduurzaming /reageer

Helft MKB-ondernemers wil meer steun van banken bij verduurzaming

50 procent van de Nederlandse MKB-ondernemers vindt dat ze van de bank te weinig steun krijgen om te verduurzamen. Dit terwijl bijna tweederde wel bereid is een deel van de omzet te investeren in duurzaamheid. Dit blijkt uit een onderzoek van MKB-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse MKB-ondernemers. Maar liefst 69 procent van hen vindt dat banken en investeringsmaatschappijen verplicht moeten worden een percentage van hun portfolio duurzaam te investeren.

In de financiële (88 procent) en de agrarische sector (84 procent) zijn ondernemers het meest bereid om te investeren in duurzaamheid. Opvallend genoeg zijn juist ondernemers in het transport (48 procent), het minst bereid geld te investeren in vergroening van de bedrijfsvoering. “Ik denk dat de ‘emotionele barrière’ om duurzaam te investeren groot is”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. “Mkb’ers willen graag verduurzamen, maar missen handreikingen. Een heldere definitie van duurzaam ondernemen ontbreekt en de winstgevendheid van de investering is onzeker. Als ze zich dan ook nog eens niet gesteund voelen door hun financier, is het moeilijk voor hen om duurzame maatregelen door te voeren.”

Duurzaamheid bekostigen

Tweederde van de MKB-ondernemers stelt dat hun klanten niet bereid zijn extra te betalen voor (meer) duurzaamheid. Mannaerts: “De meeste ondernemers zien tariefverhogingen daarom niet als een serieuze optie om de verduurzaming van hun bedrijf te bekostigen. Daarnaast mist het MKB steun en erkenning uit de financiële wereld.” Een onderneming die wil investeren in duurzame projecten en hier krediet voor nodig heeft, moet niet enkel op historische cijfers worden beoordeeld, stelt hij. “Deze investeringen zijn namelijk lange termijn gericht en verbeteren het profiel van een onderneming. Ik weet niet of een verplicht percentage groene investeringen de oplossing is, aangezien de banken worden beperkt door internationale regelgeving. Maar deze investeringen dienen wel mee te wegen in het assessment van het management en het risicoprofiel van de onderneming.”

Whitepaper Duurzaam Bedrijfsleven

Voor meer informatie over het bekostigen van verduurzaming, lees je hier de whitepaper ‘op naar een duurzaam bedrijfsleven’.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.