Nieuws/ Herrie over megastorm /2 reacties

door: Ewald Smits
over: duurzaam, meteorologie
op: 19 november 2007

De Britse astrofysicus en weersvoorspeller Piers Corbyn weet het nu echt zeker: Nederland zal tussen 23 en 27 november aanstaande met 90 procent zekerheid worden getroffen door een verwoestende megastorm. Zijn Finse collega Magnus Hagelstam steunt hem in die voorspelling. Maar het KNMI laat het allemaal bijzonder koud. “Of hij dit nu een maand of een week van te voren roept, het blijft allemaal nogal onheilspellend” ,zegt KNMI-woordvoerder Cees Molenaars tegen Elsevier.nl. “Wij hebben geen enkele aanwijzing dat er een superstorm onderweg is. De wind die wij zien is normaal voor de tijd van het jaar.”

Piers Corbyn waarschuwde begin deze maand al voor de cycloon die Bangladesh vorige week trof. Zeker 3.000 mensen overleefden de storm niet.
Hij voorspelde de zware storm naar eigen zeggen een week voordat alle andere meteorologische diensten de storm zagen aankomen. Corbyn zegt verder dat hij in de toekomst dergelijke waarschuwingen maanden van tevoren zal geven.

Levensgevaarlijk

Ook het AD.nl verwacht een mega-storm. De krant belde met Corbyns collega, de Fin Magnus Hagelstam van Weather Action. Hagelstam toont in een update op internet dat met 90 procent zekerheid heel west Nederland in de gevarenzone ligt. Net als Groot-Brittannië, Denemarken en Noord-West Duitsland.

Tijdens de storm zouden windstoten van 115 tot 145 kilometer per uur kunnen voorkomen. Plaatselijk zou, boven open water, zelfs ruim 210 km/uur gemeten kunnen worden. Daarbij gaat het hard regenen en later zelfs sneeuwen. Scheepvaart op de Noordzee is komend weekeinde volgens Weather Action ’levensgevaarlijk’. En ook gebouwen, bruggen, bomen en hoge voertuigen lopen gevaar. Het natuurgeweld zou in twee vlagen over ons heen komen. De oranje en de rode zone.

Hagelstam voorspelt ook dijkdoorbraken rond half vijf in de middag (15.30 GMT) op zaterdag 24 november in Zuid-Engeland. Dan zou het Noordzeewater zo opgestuwd kunnen zijn dat de dijken en duinen het niet meer zouden houden.
Piers Corbyn legt in een mededeling aan het Nederlandse volk uit dat zijn voorspellingen vorige week door Jan en alleman nogal overdreven zijn. Maar, zegt hij, de timing en piekwinden waren wel goed voorspeld.

Veeg uit de pan

Hij geeft ook het KNMI, dat zijn voorspellingen afdeed als overdreven, een veeg uit de pan. “Het KNMI doet niet aan lange termijn-voorspellingen. Dat kunnen ze niet. Wij wel. Het zou goed zijn als kort en lang samen zouden werken om tot een correcte voorspelling te komen. In het belang van de veiligheid van de bevolking. Stammenstrijd en prestige moeten we dan opzij zetten.'’

Volgens Corbyns laatste voorspelling is het vrijwel zeker dat delen van Groot-Brittannië, Nederland, het noorden van Duitsland en Denemarken te maken krijgen met één of meer verwoestende stormen. Daarbij zijn er serieuze risico’s op dijkdoorbraken.

Paniekzaaierij

Toen Corbyn enkele weken geleden meldde dat Nederland eind november te maken zou krijgen met een megastorm, deed weerinstituut KNMI dat af als paniekzaaierij. De voorspelling “zou niet serieus genomen moeten worden”, omdat het volgens het KNMI helemaal niet mogelijk is om verder dan tien dagen vooruit te kijken.

Reageren via Facebook