Herschrijfbaar papier bespaart het milieu
/reageer
Bijna tweeduizend jaar geleden vonden de Chinezen het papier uit. Nu, anno 2014, is deze uitvinding nog steeds niet uit ons leven weg te denken. Ondanks alle computers, tablets, smartphones en de vele data-uitwisselingen tussen deze apparaten grijpen we voor korte notities en snelle aantekeningen toch al gauw naar de vertrouwde pen en papier. Ook dit minimale gebruik kost echter wel een hoop papier. Hier heeft wetenschapper Yadong Yin, opnieuw een Chinees, wat op bedacht: het herschrijfbare papier.
Met name in het bedrijfsleven en op scholen maakt men nog dankbaar gebruik van papier. Echter, in veel gevallen worden de papieren velletjes slechts eenmalig en kortstondig gebruikt waarna ze worden weggegooid. Met name op kantoren rollen er dagelijks honderden velletjes papier uit de printer zo in de prullenbak. Aangezien deze berg met snelle printjes bijzonder slecht is voor het milieu, gingen Amerikaanse wetenschappers van de Riverside Universiteit in California aan de slag met het papier waarop men meerdere malen kan printen. Met succes.
Herschrijfbaar papier
Het herprintbare papier, of zoals de onderzoekers het noemen, rewritable paper, bevat een dun laagje redox-verf: verf dat van kleur kan veranderen. Op dit papier kan geprint worden met behulp van ultra violet licht. Dit licht maakt de kleur van de redox-verf lichter, behalve op de plaatsen waar uiteindelijke tekst moet komen te staan. Op die manier wordt uiteindelijk een leesbare tekst afgedrukt die onder de juiste omstandigheden gedurende meer dan drie dagen goed leesbaar blijft. Volgens onderzoeker Yadong Yin is dat lang genoeg voor praktische zaken als het lezen van de krant. Na deze termijn verdwijnt de tekst waarna het papier opnieuw gebruikt kan worden. Het papier is volgens Yin makkelijk te maken middels een goedkoop productieproces dat weinig energie kost. Ook is er bij het gebruik van dit papier geen extra inkt meer nodig wat zowel het milieu als de portemonnee ten goede komt.
Wissen
Dient het papier eerder hergebruikt te worden dan drie dagen, dan hoeft het papier alleen maar te worden verwarmd. Wanneer men het gebruikte papier opwarmt tot een temperatuur van 115 graden Celsius is het binnen tien minuten weer klaar voor gebruik. Deze temperatuur is overigens geen probleem voor dit soort papier aangezien de gebruikelijke laserprinters het papier al verwarmen tot zo’n 200 graden Celsius. Dit om ervoor te zorgen dat de tonerdeeltjes zich hechten aan het oppervlak van het papier.
Toekomst
Met het herschrijfbare papier kunnen momenteel drie kleuren worden afgedrukt: rood, blauw en groen. De onderzoekers werken op dit moment aan prints met meerdere kleuren. Ook wordt gewerkt aan methoden die ervoor zorgen dat het papier nog vaker gebruikt kan worden dan momenteel mogelijk is. Nu nog kan het papier zo’n twintig keer gebruikt worden zonder dat het contrast en de resolutie worden aangetast. Uiteindelijk willen de wetenschappers dat het papier zo’n honderd keer hergebruikt kan worden. Volgens Yin bevorderen deze inspanningen de praktische toepassingen van de techniek. Al met al noemt de onderzoeker zijn ‘rewritable paper’ nu al een aantrekkelijk alternatief voor gewoon papier.
Hoewel de vondst van de Amerikaanse onderzoekers is omgedoopt tot ‘rewritable paper’ kan er beter worden gesproken over een ‘rewritable medium’. De techniek is namelijk nog niet van toepassing op echt papier. Tijdens het onderzoek is dan ook gebruikt gemaakt van plastic en kunststof waarop letters en patronen herhaaldelijk konden worden afgedrukt. De wetenschappers zijn al wel bezig met een papieren versie.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook