Het AircoBed van Evening Breeze
/5 reacties
-
door: Renée Kneppers over: energie, duurzaam, milieu, vormgeving, materiaal, innovatieprijs op: 30 september 2007 In tropische landen is airco geen luxe, vooral als je wilt slapen
Evening Breeze is een koele slaapplaats met een laag energieverbruik
- bedrijf: Evening Breeze
- personen: Thomas van den Groenendaal en Yoeri Nagtegaal
- product: Evening Breeze AircoBed
Thomas van den Groenendaal heeft net een perspresentatie op Bonaire achter de rug. Radio en schrijvende pers waren aanwezig in de hotelkamer waar het Evening Breeze AircoBed werd gepresenteerd.
“Het is heel goed gegaan,” vertelt Van den Groenendaal. Bonaire is een van de contreien waar het AircoBed z’n markt moet vinden. Doelgroep zijn de tropische eco-resorts, waar milieubewuste toeristen naartoe gaan. Deze resorts maken zeer hoge kosten door in hun hotelkamers airconditioning te installeren, die tachtig procent van hun totale energieverbruik vertegenwoordigt.
Partners
Veel energie gaat verloren doordat hele kamers gekoeld worden, daar waar eigenlijk alleen de slaapplek zelf koel hoeft te zijn. Op dat idee kwamen Yoeri Nagtegaal en Thomas van den Groenendaal van de TU in Delft. Met steun van Yes!Delft - een club die innovatieve, technologische initiatieven stimuleert, waarin de TU en de gemeente samenwerken - hebben zij hun bedrijf opgezet.
Ze hebben nog twee partners; een in Zuid-Afrika en de ander dus op Bonaire. Tim van den Brink en Nico Visser, die meer zaken- (en levens)ervaring hebben dan de twee studenten Industrieel Ontwerpen, besteden ieder een dag per week aan technostarter Evening Breeze.
Zestig procent
Het principe van het AircoBed is gekoelde lucht door een soort kanaal van textiel boven in het hemelbed te laten stromen, waardoor de koelte ‘zachtjes neerdaalt op de slapers’. Energiebesparing: minstens zestig procent!
Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?
Dat het AircoBed een van de 227 kandidaten was voor de innovatieprijs, is volgens Van den Groenendaal een logisch gevolg van hun product en de bedrijfsvoering. “We proberen zoveel mogelijk de lokale bevolking aan de productie te laten meewerken. In Zuid-Afrika worden de muskietennetten bijvoorbeeld door ‘previous disadvantaged women’ gemaakt, die via een stichting werken.” En Evening Breeze laat de bedden in Zuid-Afrika maken door de plaatselijke timmerman.
Daarnaast willen de ondernemers duurzaam toerisme stimuleren door het AircoBed vooral in eco-resorts te installeren. “En als je duurzaam en innovatief bezig bent, kun je niet om de Herman Wijffels Innovatieprijs heen”, aldus Van den Groenendaal.
Herman Wijffels Innovatieprijs?
In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.
De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.
Wat als ze de prijs winnen?
“De Herman Wijffels Innovatieprijs winnen zou een positieve impuls geven,” vindt Van den Groenendaal. “De status van de prijs - en de persaandacht die je daardoor krijgt - is ook heel belangrijk.” Het helpt om investeerders en klanten aan te trekken, het geeft je bekendheid.
Wat als ze die niet winnen?
Als hun bedrijf de prijs niet wint is dat jammer, maar door de nominatie alleen staat Evening Breeze al in spotlights. “En er zal toch geld bij moeten”, stelt Van den Groenendaal nuchter. Door de nominatie een investeerder vinden die goed bij het product past, zou ook al heel mooi zijn.
Toekomstplannen?
Op Bonaire staat nu een showexemplaar van het AircoBed en in Zuid-Afrika worden er in de loop van oktober een aantal geïnstalleerd. Het commentaar van gebruikers en hotelpersoneel dat ze op die bedden hopen te krijgen, willen ze gebruiken om het bed te optimaliseren.
Als dat voor elkaar is en de verkoop aan eco-resorts loopt, kunnen de studenten en hun partners hun markt gaan uitbreiden. Met een babyversie van het AiroBed bijvoorbeeld of een variant voor tropische ziekenhuizen.
Voor daarna hebben Nagtegaal en Van den Groenendaal ook al plannen. “Als je hier bent, zie je dat het duurzame toerisme nog verbeteringen kan gebruiken,” vertelt Van den Groenendaal. “Met name op het gebied van energieverbruik.” Er valt dus nog genoeg te doen.
Reacties
- R.Cremers: "Dit lijkt mij een aangename oplossing. Is deze koelluifel ..."
- Thomas van den Groenendaal: "Beste Arno, het Evening Breeze bed is ind..."
- Renée Kneppers: "Meer informatie op www.evening-breeze.com."
- karin: "ik woon op bonaire maar had nog niks van het bed gehoord , waa..."
- schuil: "zou dit bed ook bruikbaar zijn in een medisch toepasbaar zijn..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook