Het aller-allernieuwste: twitteren in tongen /reageer

Het aller-allernieuwste: twitteren in tongen

Bart van Maanen is als journalist vanaf eind jaren tachtig actief op verschillende terreinen: film, kunst, literatuur en samenleving, zowel als schrijvend redacteur als radiomaker. Met Het Beeldbedrijf is hij ondernemer en producent van online audiovisuele media. Op Sync.nl beschrijft hij zijn ervaring met twitter.

In 140 tekens antwoord geven op de vraag wat je aan het doen bent. Dat is de basis van Twitter. Het genereert natuurlijk gezwets en flauwe grappen, maar het is meer. Microbloggen wordt het wel genoemd, of een virtuele kroeg waar je ‘mensen’ treft voor een praatje. Precies een maand nu behoor ik tot het groeiende legioen van Twitterazi. Zonder hen had ik dit artikel niet kunnen maken. Twanx!

Wel of niet aan de Twitter? The proof of the pudding is in the eating, dacht ik zo. Hoewel ik een gewaarschuwd man ben. De waarschuwingen varieerden van totale onzin, hebbie-niets-beters-te-doen tot pas maar op dat je niet verslaafd raakt. Inderdaad zie ik Twitterazi, want zo heten de gebruikers, die dagelijks een onstuitbare hoeveelheid tweets (zo heten de berichten) op hun Followers loslaten.

Dat is namelijk de manier om vrienden, kennissen, groepen of anderen te volgen of iets mee te delen via een openbare tijdlijn. Je kunt mensen ‘volgen’ (’Following‘) en je kunt dus ‘gevolgd worden’. En, om andere functies nog even te belichten: je kunt mensen ook blokkeren of een directe boodschap sturen (DM) die niet openbaar is.

Als tweets zich richten op één of meerdere vrienden gebruik je daarvoor het at-symbool zoals dat ook al op blogs gebeurde: @gebruikersnaam. De @Replies zijn vervolgens makkelijk terug te vinden. Je Twitter-account kun je zowel via pc en mobiele telefoon beheren en in tweets kun je makkelijk (verkorte) links of foto’s meesturen.