Het Fyra Dossier - van bestelling tot problematische levering
/reageer
-
door: redactie treinreiziger.nl over: mobiliteit, juridisch, werktuigbouw, beleid op: 13 juni 2013 In 2004 wordt de V250 trein besteld, in 2013 blijkt die niet te voldoen
Wat is er in die 9 jaar gebeurt?
afbeelding:
Bart via Flickr
Hogesnelheidstrein Fyra V250 werd door de Nederlandse Spoorwegen in 2004 besteld. Ze hadden in april 2007 in de reizigersdienst moeten verschijnen. Uiteindelijk gebeurde dat ruim vijf jaar later. Helaas verliep ook dat niet vlekkeloos. Eind mei 2013 wordt duidelijk dat de Fyra V250 zeer veel gebreken heeft, en worden de Fyra’s alsnog geannuleerd.
- Eind 2001: NS Hispeed - formeel HSA (90% NS - 10% KLM) - wint de concessie voor de Hogesnelheidslijn met een extreem hoog bod (148 miljoen per jaar, prijspeil 2000). Met het hoge bod wil HSA ervan verzekerd zijn dat niet een andere buitenlandse maatschappij de aanbesteding wint. Een succesvolle strategie.
Er worden minimaal 32 treinen per dag richting Brussel beloofd. Dat is inclusief 16 Thalys-treinen naar Parijs. Daarnaast worden er 4 treinen Den Haag - Brussel beloofd en 16 treinen vanaf Breda. Binnen Nederland moeten bovendien Fyra’s gaan rijden van Amsterdam naar Rotterdam en Breda. - 2004: Om de beloofde treindienst te kunnen waarmaken heeft NS een aanbesteding uitgeschreven om een trein te vinden die aan de specifieke wensen van het spoorbedrijf voldoet. Alleen AnsaldoBreda en Alstom schreven in. Volgens De Ingenieur balenceerde Alstom in die tijd op het randje van een faillissement. AnsaldoBreda kwam uit de aanbesteding als winnaar uit de bus. Het bedrijf heeft vier jaar eerder ook een deal binnengehaald in Denemarken. De eerste trein had in 2003 geleverd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Eerder werd al bekend dat treinen die aan Noorwegen waren geleverd snelle slijtage ondervonden. Verder heeft het bedrijf tot dan toe vooral trams geleverd.
- Maart 2005: Nederland en België maken nieuwe afspraken over de frequenties; er komt namelijk geen HSL tussen Antwerpen en Brussel. Daardoor wordt de reistijd langer, en zijn eerder afgesproken frequenties niet langer haalbaar. Nieuwe afspraken: 26x per dag een trein richting Brussel, waarvan 10 doorgaand naar Parijs. Tussen Den Haag en Brussel 8 treinen per dag per richting.
- November 2005: Voor Nederland is nu duidelijk dat de V250 niet op tijd geleverd gaat worden . Er zijn daarnaast problemen met het nieuwe beveiligingssysteem. Minister Peijs denkt dat er pas vanaf 1 januari 2008 treinen kunnen gaan rijden via de HSL. NS-topman Aad Veenman pleit om de hogesnelheidslijn uit te rusten met ATB. Dan is het toch haalbaar om met gehuurde locomotieven per april 2007 toch een treindienst over de hogesnelheidslijn te starten.
- December 2005: AnsaldoBreda verwacht dat de V250 - de naam Fyra was nog niet bekend - in 2009 kan gaan rijden . “Daar durf ik om te wedden. Als het 2010 wordt, dan kunnen we onze fabriek wel sluiten”, zegt Stefano Fanucci - verantwoordelijk voor de productie - van AnsaldoBreda tegenover het NRC Handelsblad.