Het nieuwe boek is een apparaat /4 reacties

Het nieuwe boek is een apparaat

Begin deze week introduceerde Amazon met de Kindle zijn eigen e-bookreader. Een dag later kwam technologiebedrijf E-ink.com met het nieuws naar buiten dat ze werken aan e-books met een kleurenscherm die bovendien zijn voorzien van een dermate hoge verversingsgraad dat ze ook video kunnen afspelen.
De markt van e-books is duidelijk in beweging. “The book,” zei Jeff Bezos, CEO van Amazon.com deze week in Newsweek, “just turns out to be an incredible device.”

e-boek?

Een e-boek (e-book) is een elektronische (of digitale) tekst die minimaal voorzien is van een pagina-indeling. E-boeken hebben doorgaans een hoofdstukindeling, een zoekfunctie en een bladwijzer.
Digitale boeken zijn er in veel bestandsformaten en ze worden op uiteenlopende apparatuur gelezen. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen nu speciale e-boeklezers.
Het aantal online retailers dat e-books verkoopt groeit met de dag. Denk daarbij aan Amazon, eBooks.com of het Nederlandse eBook.nl. Deze laatste biedt meer dan 30.000 Nederlandse e-boeken te koop aan.

Met de marketingpower van Bezos en het groeiend aantal aanbieders van e-books, lijkt het nog maar een kwestie van tijd voordat de markt van e-books gaat lostbarsten. Logisch ook. Nadat muziek van analoog naar digitaal ging, is de tijd rijp voor boeken. En met de groei van het aanbod e-books groeit de vraag naar e-readers, de kekke apparaatjes waarmee zo’n elektronisch boek kan worden gelezen.
Het huidige aanbod is niet spectaculair groot, pak ‘m beet 10 aanbieders vechten wereldwijd om een deel van de markt. Een aantal mag nauwelijks serieus genomen worden. Zij leveren e-readers met een krakkemikkige schermresolutie die bovendien teveel energie slurpen. Voor zover onze research reikt, blijven er feitelijk maar zes over. Sync.nl zet ze op een rij.

1. | Amazon’s Kindle

KindleNog maar net op de markt: de Kindle van online retailer Amazon.com. De Kindle is uitgerust met een e-paper-scherm met een resolutie van 600 bij 800 pixels en kan vier verschillende grijswaarden weergeven. Het apparaat kan twee dagen werken op een acculading en is volledig opgeladen in twee uur. De Kindle heeft ruimte voor tweehonderd titels en kan uitgebreid worden met een SD-geheugenkaartje.

De opmerkelijkste feature van de Kindle is de draadloze verbinding: het e-book maakt direct verbinding met Amazon middels het evdo-netwerk van het telecombedrijf Sprint. Het gebruik van het netwerk is gratis, maar voor het downloaden van boeken, tijdschriften, kranten of blogs moet wel betaald worden. Betaalde boeken blijven aanwezig op de Amazon-servers en kunnen gratis opnieuw gedownload worden. Naast de betaalde content biedt Amazon gratis toegang tot wikipedia.org.

De Kindle is per direct leverbaar in de Verenigde Staten voor een bedrag van 399 dollar, omgerekend ongeveer 275 euro - exclusief btw. De meeste boeken kosten 9,99 dollar, kranten kosten 5,99 à 14,99 dollar per maand, tijdschriften kosten tussen de 1,25 en 3,49 dollar en blogs kunnen voor 0,99 dollar per maand gelezen worden.

2. | Sony-Reader

Sony ReaderOok deze vervanger van het boek werkt met digitale inkt. Door deze technologie is het batterijverbruik erg laag: het kost alleen energie om een pagina om te slaan. Een stilstaande pagina vergt geen enkele capaciteit van de batterijen.

De standaarden die gebruikt gaan worden zijn .pdf en Sony’s eigen formaat BBeB (Broadband Electronic Books). Sony gaat ook software leveren waarmee de formaten omgezet kunnen worden. Zo kunnen aangeschafte e-books ook op de pc gelezen worden. Er zijn al 10.000 boektitels aangekondigd die op het apparaat gezet kunnen worden. De prijs van deze boeken ligt ongeveer 25 procent lager dan de prijs van een papieren versie.
De prijs van de Sony e-reader ligt tussen de 299 en 399 dollar, afhankelijk van uitvoering en specs.

3. | iRex’ Iliad

IliadHet Eindhovense bedrijf iRex ontwikkelde de iLiad. Ook dit apparaat werkt met elektronisch papier. Op e-papier kan de tekst gewist en herschreven worden dankzij e-ink, een dunne maar stevige folie waarin de bolletjes inkt vast zitten die door stroom wel of niet naar het scherm gaan en zodoende een wit of zwart puntje geven. Het bijzondere is dat die bolletjes op hun plaats blijven als de stroom wordt uitgeschakeld waardoor er veel energie bespaard wordt en e-books dus veel langer met een accu doen.

Het gewicht is 390 gram en in dit apparaat passen honderden studieboeken, readers en syllabi. Het scherm is iets kleiner dan A5, groot genoeg om veel tekst te zien, klein genoeg om handig mee te nemen. Dankzij het touchscreen kun je in het scherm opdrachten geven, maar de belangrijkste opdrachten zijn voorzien van knoppen rondom het scherm. Links zitten de navigatieknoppen en met de pageturner kun je met je duim makkelijk de pagina’s “omdraaien”.

Onderaan de Iliad bevinden zich de containerknoppen waarmee de gebruiker snel naar de inhoud van kranten, boeken, eigen documenten en eigen aantekeningen kan navigeren. De lithium ion-batterij levert stroom voor twintig uur, dat betekent dat de gebruiker een week lang drie uur per dag kan lezen of schrijven. Het opstarten gaat sneller dan een laptop. Op het touchscreen staat een virtueel toetsenbord zodat je ook onderweg kunt typen met je stylus (pennetje), alhoewel dat niet echt handig is. Een opvouwbaar toetsenbord zou handiger zijn, of een op tafel geprojecteerd toetsenbord.
De symbolen van de Iliad zijn nog niet zo logisch dat men het zonder handleiding af kan. Het scherm werkt wel erg prettig, het heeft vrijwel geen last van reflecties, is lekker scherp en biedt een goed contrast.