Het nieuwe TV kijken /5 reacties

Het nieuwe TV kijken

Gisteren introduceerde Apple niet alleen de iPhone op haar eigen MacWorld, maar ook de AppleTV. Samen met het AppleTV-apparaat gaat Apple High Definition (HD) video’s via haar iTunes-winkel aanbieden.

Het AppleTV-apparaat is volgens mij niets meer dan een eenvoudige Apple-computer die slechts een paar dingen kan: RSS-feeds van iTunes lezen en bestanden afspelen. Op zich niets mis mee en misschien juist wel zo handig voor een hoop mensen. Nu biedt iTunes al geruime tijd video-bloggers (vloggers) de mogelijkheid om deze video’s via iTunes aan te bieden. Het enige wat Apple doet is de RSS-feed toevoegen aan iTunes, verder niets. Maar goed, er zijn natuurlijk zat mensen die maar al te graag meeliften op de sterke merknaam Apple.

Interessante ontwikkeling

Ik roep het al jaren: door internet staan amateurs en professionals op gelijke hoogte. Apple maakt dat onderscheid dus ook niet. Of je nu amateur bent of professional maakt Apple niets uit, elke video-feed kan aangeboden worden in iTunes.

Ik voorspel een groep vloggers die zeg maar Hollywood-kwaliteit gaat weggeven voor niets. 100% ’sharing economy’, maar dan van hoge kwaliteit

AppleTV is een interessante ontwikkeling omdat ik verwacht dat er een groep zal ontstaan tussen die vloggers die in de toekomst in HD-kwaliteit hun video’s gaat aanbieden zonder dat ze daar direct (via de verkoop van bestanden) geld voor zullen vragen. Wel gebruiken de meeste van de vloggers een Creative Commons Licentie om zichzelf met name te beveiligen tegen commercieel misbruik. Ik voorspel een groep vloggers die zeg maar Hollywood-kwaliteit gaat weggeven voor niets. 100% ’sharing economy’, maar dan van hoge kwaliteit. Op deze manier komen amateurs en professionals zelfs op een bestaand platform als televisie helemaal op gelijke hoogte te staan. Geldverdienen zullen ze doen via advertenties, sponsoren die vermeld worden in de video’s en advertenties via hun relatief populaire websites. Bovendien zullen deze vloggers voor een commerciële toepassing een speciale licentie uitgeven. Deze vloggers werken vrij, onafhankelijk en zijn in het bezit van hun eigen auteursrechten.

Een korte screenerfilm van The Venice ProjectNiet alleen Apple begeeft zich overigens op het terrein van televisie, een ander project wat veel aandacht krijgt is The Venice Project (Onlangs hernoemd naar “Joost” - spreek uit: dzjoozt -, Red) . De heren van Skype zitten erachter. Geheel op peer-2-peer gebaseerd (mag ik u eraan herinneren dat de hele muziekindustrie en Hollywood dit ‘kwaad’ met alle macht wilde bestrijden?), bittorrent formaat, methoden/technieken die klaar voor de toekomst zijn.

Situatie in Nederland

Maar wat gebeurt er in Nederland dan? Als ik afga op wat ik tot nu toe lees en hoor, dan denk ik dat het roer hier een beetje om moet. Uitzending gemist, en streams die de Publieke Omroep gebruikt, zijn gebaseerd op formaten die niet meer van deze tijd zijn: Real Audio/Video en WMA/WMV (Windows Media formaten). De reden: problemen rondom het auteursrecht. Alle bestanden van de Publieke Omroep moeten voorzien worden van DRM-technieken (Digital Rights Management) zodat het publiek deze bestanden alleen kan bekijken en niet kan downloaden. Bovendien zorgt dit voor problemen onder Mac-gebruikers en zul je de meeste bestanden niet over kunnen zetten op je media-speler om er in de trein naar te kunnen luisteren. Kortom: veel gemiste kansen. De Publieke Omroep zou het publiekelijke gebruik makkelijker moeten maken, niet moeilijker.

Maar niet alleen de Publieke Omroep zit in een lastig pakket, UPC, Essent en Casema, KPN en Tele 2 ook zij gebruiken technieken die nu al sterk verouderd zijn. Ze gebruiken geen open standaarden (bijvoorbeeld RSS-feeds, wat iTunes dus wel doet) en ze gebruiken DRM-technieken (Digital Rights Management) om de boel te ‘beveiligen’. Lees bijvoorbeeld dit stuk van mijn collega Erwin Blom van de VPRO. Als een Apple of The Venice Project televisie gaat aanbieden die wel voorzien is van deze standaarden en dus veel uitgebreider is dan het beperkte aanbod wat de Nederlandse aanbieders (kunnen) aanbieden, tja, dan gaat het hard naar beneden volgens mij voor de Nederlandse aanbieders van digitale-televisie. Het zou jammer zijn voor Nederland. En is naar mijn idee ook helemaal niet nodig. Kortom: gooi het roer om! We leven in een sharing economy, speel hier dus slim op in! Maak de producties en technieken laagdrempelig!

Maar er is meer

Op dit moment ben ik betrokken bij een radio-portaal (een andere keer meer hierover) welke vrijwel alle radio-programma’s omvat die er nu bij de Publieke Omroep zijn (VPRO, NPS, KRO etc.). Zeer interessant, zeker voor een audio-freak zoals ik. Het opvallende daarbij is dat het aanbieden van een MP3-bestand eigenlijk ‘out of the question’ is. Ik zou bijna adviseren om alleen nog Creative Commons en rechtenvrije muziek te gaan draaien of desnoods daarvoor een speciaal radio-programma op te zetten. Bedenk daarbij dat alle podcasters en moderne musici wel publiceren in MP3-formaten zonder enige vorm van DRM. Kortom: de onafhankelijke makers bieden zonder restricties iets aan het publiek aan wat dus beter is, klantvriendelijker, geen foefjes bevatten en af te spelen is op alle media-apparaten.

Hierboven riep ik het nog: Maak de producties en technieken laagdrempelig! De Publieke Omroep doet dit op dit moment onvoldoende.

Natuurlijk zal ik samen met de VPRO (zij zijn samen met mij verantwoordelijk voor de techniek en inhoud van het radio-portaal) proberen om de mogelijkheden van het laagdrempelig aanbieden van audio-bestanden aan het publiek tot op de bodem uitzoeken. De VPRO kennende willen ze ook best hun pioniers-nek uitsteken. Maar goed, het gevoel wat ik bij de VPRO heb, is niet het gevoel wat ik bij de Publieke Omroep in het algemeen heb.

Onafhankelijke auteurs, ware creativiteit

Wat zijn de gevolgen? Ik denk dat vrije onafhankelijke auteurs, kleine frisse nieuwe productie-bedrijven hier op in kunnen spelen. Gratis content aanbieden van hoge kwaliteit is het gat in de markt. Vroeger kon de Publieke Omroep dit alleen aanbieden, maar door bovengenoemde copyright-problemen wordt haar ‘content’ steeds minder toegankelijk, minder publiekelijk. In dat gat zullen er velen springen, zonder enige twijfel. Wij, Cirocco, doen dit ook.

Hou mij ten goede: ik ben absoluut geen tegenstander van de Publieke Omroep en werk er prima mee samen. Maar sommige onderdelen van de Publieke Omroep lopen achter, er heerst angst en de kwaliteit van sommige producties holt achteruit (ook weer: uit angst voor te weinig kijkers/luisteraars gaat men commerciëlere televisie maken). De oplossing? Besef dat we in een ’sharing economy’ leven, besef dat het laagdrempelig aanbieden van kwaliteits-producties juist een enorme kans is. Dat is echt wat de mensen willen. En dat is waar het publiek voor betaalt middels belastinggeld.

En die angst voor nieuwe technieken en veranderen tijden, wat doen we daar aan? Daar kan ik niets aan veranderen. Maar het zit sommigen in de weg, heel erg in de weg zelfs. Ik hoor en zie het met eigen ogen. Maar verandering doet leven. Verandering IS leven! Zet die angst dus om in uitdagingen. Dat is pas de ware creativiteit!

Reageren via Facebook

Over Marco Raaphorst

Marco Raaphorst (www.marcoraaphorst.nl - www.cirocco.nl - www.melodiefabriek.nl) is componist en geluidsontwerper. Marco componeert en schrijft onder Creative Commons Licenties.