Het Tweede Lichtje maakt kaarsen uit afval /2 reacties

Het Tweede Lichtje maakt kaarsen uit afval

Dat papier en glas gerecycled kunnen worden, weet iedereen. Maar de echte liefhebber kan meer materialen buiten de ‘grijze’ vuilnisbak houden. Zoals kaarsvet. Het Tweede Lichtje in het Overijsselse dorp De Pol maakt er weer nieuwe kaarsen van.

“Ik heb gewoon een hekel aan verspilling”, zegt Loekie Langendoen. Al meer dan tien jaar maakt zij kaarsen uit afval. Eerst een paar jaar als hobby, sinds 2000 als zelfstandig ondernemer. Tienduizend kilo kaarsvetresten heeft ze tot haar beschikking – op kleur gesorteerd en opgeslagen in schuurtjes in de tuin. “Ik maak bijna elke dag kaarsen”, vertelt Langendoen. “Maar het is zo’n berg, je komt er niet doorheen.”

In het begin werkte Langendoen met kaarsenresten die ze van vrienden en bekenden kreeg. Daarna zette ze een bak neer bij de plaatselijke kringloopwinkel. Al snel liep het “als een trein”. Zeker toen ze in 1999 de Milieuprijs van de gemeente Steenwijk won. Inmiddels heeft Langendoen enkele tientallen inzamelpunten in het hele land en leveren niet alleen particulieren hun kaarsrestanten bij haar in, maar ook bedrijven. Zoals Kasteel Doorwerth - “daar komt prachtig, spierwit kaarsvet vandaan” – en Burgers’ Zoo in Arnhem.

Personeelsfeestjes

Haar klanten zijn hoofdzakelijk particulieren. “Ik maak creatieve kaarsen en die doen het vooral goed bij particulieren.” De zakelijke markt is ook moeilijker. “Voor bedrijven zijn gerecyclede kaarsen te duur”, weet de ondernemer. “Bij de groothandel kun je voor een paar euro vijftig tafelkaarsen kopen. Daar kan ik met mijn handwerk niet tegenop.” Ook de bedrijven die hun restkaarsvet bij haar inleveren, zijn om die reden zelf niet geïnteresseerd in gerecyclede kaarsen.

Het proces van ambachtelijk kaarsenmaken spreekt bedrijven dan weer wel aan. Langendoen geeft regelmatig workshops bij gelegenheden als personeelsfeestjes. “Maar ik word ook geboekt door zorggroepen of vrouwenverenigingen. Tijdens zo’n workshop maakt iedereen een kaars en in de tijd dat de kaarsen staan te drogen, vertel ik over recycling en geef ik milieutips.”

Want Het Tweede Lichtje brengt niet alleen kaarsvet een tweede keer in roulatie. “Ieder stompje kaars heeft ook een lontje”, vertelt Langendoen. “Als je een partij kaarsrestanten smelt, zakken alle lontjes naar de bodem van de ketel. Ik vis ze daaruit en maak er balletjes van. Daarmee kun je de openhaard aanmaken.”