Het was de computer die ons de crisis bracht
/3 reacties
-
door: Christian Jongeneel over: financiering, informatica, software, businesstrends op: 3 maart 2009 Hebzucht is een drijfveer achter de financiële zeepbel.
Maar computers maken de beurshandel minder overzichtelijk en daarmee risicovoller.
Een van de vroegste slachtoffers van de kredietcrisis was Global Alpha Fund, een hedgefund van Goldman Sachs. Dat is een van de twee Amerikaanse investeringsbanken die het het langste uithield, maar eind september toch ook zijn privileges moest opgeven om een normale bank te worden. Global Alpha verloor in 2007 zestig procent van zijn waarde, met vier miljard dollar resterend.
Het bijzondere aan Global Alpha is dat het een zogeheten quant fund is, een fonds waarvoor de investeringsbeslissingen uitsluitend door computers worden genomen. Deskundigen bedenken de software, maar het rekenen laten ze vervolgens aan de machine. Omdat soms wel meer dan honderd variabelen worden doorgerekend kunnen de bouwers ook het effect van de uiteindelijke beslissing niet meer overzien. In feite zijn quants fondsen die erop gokken dat de toekomst een logisch vervolg is op het verleden. Daardoor functioneren ze onder kalme marktomstandigheden beter dan in zwaar weer.
Vliegwieleffect
In 2008 won het Global Alpha Fund weer een beetje, nadat de softwaremakers erachter waren gekomen dat er teveel andere hedgefunds volgens dezelfde criteria werkten. vrijwel alle computerfondsen hadden de neiging bedrijven te verwerven die eruit zagen als een koopje, met als gevolg dat de prijs daarvan omhoog schoot. Ging de software echter over tot verkoop, dan gebeurde dat ook massal en daalde een hoge prijs razendsnel. De fondsen leden zo netto te vaak verlies. Global Alpha was niet het enige quant fund dat in 2007 de boot in ging.
Quant funds managen ongeveer vijf procent van alle beleggingen op de beurs. Maar het zijn niet de enige computers die zich met de beurs bemoeiten. Heel veel beleggingsfondsen hebben computers ingesteld met ‘triggers’, die gaan verkopen zodra de prijs onder een bepaald niveau komt. Dat leidt tot een vliegwieleffect, waardoor weer andere computers getriggerd worden. Lijken het vaak handelaren die hun zinnen volslagen kwijtraken, in werkelijkheid zijn voorgeprogrammeerde computers de grootste paniekzaaiers van de beursvloer.