Het web heeft een olifantengeheugen
/reageer
Buitengewoon lastig
Search & destroy noemt het Amerikaanse bedrijf dat, maar dr. Harry Bouwman van de sectie informatie- en communicatietechnologie van de TU Delft kent geen technieken waarmee je legaal ‘digitaal vuil’ van internet kunt vegen. “Iets weghalen wat je in een boze bui in een forum of blog hebt gezegd is buitengewoon lastig. Het probleem is vaak dat de gewraakte informatie talloze malen wordt gekopieerd. Dan kan je het van de ene server af laten halen, maar dan staat die informatie nog op veel andere servers.”
Niet weghalen, wel wegdrukken
Marco Juffermans, oprichter en directeur van ‘internetoppoetser’ UniversalXS gelooft ook niet zo erg in het resultaat van ReputationDefender. “Dat kan ook niet voor een tientje in de maand. Wat wij doen, is ervoor zorgen dat onze klanten, vooral het midden- en kleinbedrijf, hoger met positieve berichten in zoekmachines komen te staan. Meer dan tachtig procent van de zoekers op internet kijkt niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten. Ik kan iets niet weghalen, maar het wel wegdrukken.”
Voor de particuliere klant voor zoekmachinemarketing heeft UniversalXS de dienst pr-online. “Daar zit fikse groei in. We zijn in 2004 begonnen met onder meer ook webhosting. Nu zijn van de zeventien mensen die hier werken er vier bezig met pr-online. Wij zijn ook in Duitsland en Engeland actief en binnenkort in Spanje.”
Verdrinken
Ook het bedrijf CheckIt houdt zich niet bezig met het verwijderen van ‘digitaal vuil’ van internet. Paul Aelen van CheckIt: “We proberen de negatieve webpublicaties te verdrinken in positieve. Dat kan niet voor tien dollar per maand. Bij ons ben je zo tussen de vijf- en tienduizend euro kwijt. Daar gaat het toch vooral om bedrijven.”
Aelen denkt dat het ook wel losloopt met de grote invloed van wat mensen in al dan niet ontoerekeningsvatbare toestand op internet hebben gezet. “Ik denk dat het aantal mensen dat hun baan ziet afketsen op hun internetreputatie reuze meevalt. Het is wel zo dat steeds meer bedrijven zich druk maken over hun internetreputatie. Bij een bedrijf als UPC is er een hele club die zich daar mee bezighoudt.” Hij denkt dat we hier wat soepeler met deze zaken omgaan dan in Amerika.
Code
De NVP heeft zich ook met deze materie beziggehouden en uit de onlangs opgesteld sollicitatiecode zou je kunnen aflezen dat Nederlandse p&o-functionarissen, althans die welke lid zijn van de NVP, pas op internet gaan zoeken als de sollicitant daar toestemming voor heeft gegeven.