Heeft het weblog zijn beste tijd gehad?
/3 reacties
-
door: Hugo Louter over: internet, marketing, media, uitgeven, software, businesstrends op: 23 juli 2007 De sfeer van opgewondenheid rond weblogs lijkt verdwenen
Hoewel het aantal nog groeit, rijst er twijfel over de toekomst van het weblog
De sfeer van opgewondenheid en early-adoption die lang rond weblogs hing, is langzamerhand verdwenen. Het aantal weblogs groeit nog steeds sterk maar er wordt al hardop getwijfeld aan de toekomst van deze vorm van publiceren. Gesteld dat bloggen werkelijk zijn langste tijd gehad heeft (wat ik ernstig betwijfel), dan is het hoog tijd om te achterhalen welke impact het heeft (gehad) op het internet en op de wereld van media en marketing.
Democratisering van de media
Het mooiste effect van weblogs vind ik de democratisering van de media. Opeens had een expert in potentie evenveel bereik als de New York Times en kan een groep enthousiastelingen met minimale middelen een eigen Zomergasten in elkaar zetten. Beïnvloeden van grote groepen mensen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Tegelijkertijd: bereiken van grote groepen wordt steeds moeilijker omdat het aantal nieuwsbronnen in hoog tempo fragmentariseert. Alleen in een niche is het mogelijk om een een community op te bouwen met wie de blogger zijn eigen content kan delen. Een weblog als ‘publishing platform’ kan alleen succesvol zijn wanneer het een ‘social publishing platform’ is. Tenzij de blogger genoegen neemt met een lezerspubliek van zijn zus, huisgenoot en tante Sien natuurlijk.
Vertrouwen
De marktonderzoekers van Ipsos Reid deden in Canada onderzoek naar de staat van de blogosfeer en publiceerden de resultaten in het vorige week verschenen Blogging in Canada. Zij concludeerden dat sommige volwassenen nog blindelings vertrouwen op de informatie die hen via weblogs bereikt. Veel meer mensen zijn kritische lezers: ze handhaven een zekere scepsis in de wetenschap dat bedrijven met een weblog ook eigenbelang nastreven.
Invloed van weblogs op consumptie
In het onderzoek blijkt de invloed van weblogs pas echt als de deelnemers wordt gevraagd of zij een artikel eerder zouden kopen wanneer daarover positieve berichten worden geschreven op weblogs. 51 procent zou iets eerder deze artikelen kopen en 10 procent veel eerder. Negatief commentaar in weblogs zorgt ervoor dat 12 procent veel minder snel en 54 procent iets minder snel een artikel aanschaft. Deze percentages worden hoger wanneer de consument zelf ook blogger is en ervaren met de werking van weblogs.
Bloggers
Het onderzoek wijdt ook aandacht aan de kenmerken van bloggers. Grappig (maar niet onverwacht) resultaat is dat bloggers veel vaker (56 procent meer tijd) online zijn en het web dagelijks intensiever gebruiken dan gemiddeld. Ze lopen voor op de massa op het gebied van online activiteiten, zoals online bankieren (83 procent van de bloggers, 65 procent van de niet-bloggers) en online shoppen (81 procent van de bloggers, 65 procent van de niet-bloggers). Bloggers bevinden zich dus nog steeds in de voorhoede van het internetgebruik.
Invloed op gebruik van nieuwsmedia?
De invloed van weblogs op de consumptie is dus wel aangetoond, nu nog een goed onderzoek over de invloed van weblogs op het gebruik van de traditionele nieuwsmedia. En dan niet de vraag ‘hoeveel trekken de traditionele media zich van weblogs aan’ maar vanuit de consument bezien: bestaat er al een groep die zich voor het nieuws beperkt tot weblogs? Worden weblogs in het algemeen eerder vertrouwd dan ‘main stream media’? Kunnen weblogs op kwaliteit concurreren met mediasites? Steekt de Nederlandse blogosfeer echt zo schraal af (aldus Marc Chavannes) bij de Amerikaanse? Ik zit te popelen om cijfers en feiten!
Dit artikel verscheen ook op In feite
Reageren via Facebook