2009, het jaar waarin Google haar charme verliest
/1 reactie
-
door: Eduard Blacquière over: internet, bedrijfskunde, bedrijfsgroei, strategie op: 6 januari 2009 Google heeft het steeds moeilijker om de grote omzetgroei vast te houden.
Dit jaar zal blijken of de internetlieveling kiest voor de gebruiker of de aandeelhouder.
Het ooit onaantastbaar lijkende Google heeft het niet makkelijk. Google is nog steeds de meest dominante zoekmachine wereldwijd maar de groeicijfers van Google nemen af. Ook de advertentieklikken leken af te nemen en het aandeel Google is flink gezakt in 2008. Aangezien de aandeelhouders altijd resultaten eisen, moet Google deze bijna onrealistische verwachtingen waar zien te maken. Wat zijn nieuwe inkomstenbronnen voor Google in 2009?
Einde advertentie-vrije diensten?
Tot voor kort was eigenlijk vrijwel elke dienst van Google gratis en zonder advertenties. Deze strategie is zeer succesvol gebleken. Hiermee heeft Google veel mensen aan het merk Google weten te binden, waarmee ze hun positie nog sterker hebben gemaakt. Vervolgens is Google sterk gebleken in het integreren van alle diensten om de gebruikers altijd naar de zoekmachine te sluizen. En daar wordt het geld verdiend aan de advertenties.
Elf nieuwe inkomstenbronnen voor Google?
Nu lijkt Google van deze strategie af te wijken. In de Google strategie “Search, Ads & Apps” lijkt het gewicht nu naar de “Ads” toe te gaan, waarmee Google meer en meer een mediabedrijf wordt.
Zijn dit elf nieuwe inkomstenbronnen voor Google?
1. Display (banner) advertenties
De nummer 1 focus van Google voor 2009 is Display advertenties. Verrassend genoeg: banners dus. Google, het bedrijf dat groot is geworden door zich af te zetten tegen display advertenties en een innovatieve zoektechnologie heeft ontwikkeld (ook voor advertenties), gaat zich richten op banners.
“…DoubleClick’s ads were often gaudy and irrelevant…”
Onderstaande quote, uit het boek “The Search” van John Battelle, over het door Google overgenomen DoubleClick geeft goed weer wat de ‘oude’ filosofie van Google was.
DoubleClick’s ads were often gaudy and irrelevant. They represented everything Page and Brin felt was wrong with the Internet. “They didn’t want to turn the Web site into the online version of Forty-second Street,” recalls investor and director Michael Moritz.
De Google zoekmachine en bijbehorende zoekresultaten zullen er natuurlijk niet snel als “Forty-second Street” uitzien, al zijn ze wel aan het testen met visuele AdWords advertenties in Google’s zoekresultaten.
Google krijgt het zwaar
Google zal echter in ieder geval proberen om een geduchte concurrent te worden in display adverteren. Maar Google zal het zwaar krijgt tegen de bestaande partijen. Google is niet aangesloten bij de STIR (stichting internetreclame) en geeft geen kortingen (in tegenstelling tot de BPF van Google AdWords de afgelopen jaren), wat reden genoeg is voor mediabureaus - de grootste klanten in display adverteren - om Google niet in te zetten.