2009, het jaar waarin Google haar charme verliest /1 reactie

2. Google Afbeeldingen met banners

Google Afbeeldingen is, na de “hoofd”-zoekmachine zelf, de populairste verticale zoekmachine van Google. Het is dan ook niet onlogisch om daar geld aan te gaan verdienen middels advertenties. De eerste testen met banner advertenties zijn inmiddels gesignaleerd:

3. Google Maps tekstadvertenties

Zoals hierboven genoemd, lijkt Google advertenties te gaan plaatsen bij diverse tot nu toe meestal advertentie-vrije diensten. De eerste testen met (extra) tekstadvertenties, gerelateerd aan de zoekopdracht, bij het zeer populaire en veel gebruikte Google Maps zijn al gezien:

Google Maps - with text ad 2

4. Aanpassing Google AdWords kwaliteitsscore

Onopvallend, maar zeer effectief voor Google in termen van omzet(verhoging) zijn diverse wijzigingen in de AdWords kwaliteitsscore.

Zo kan bijvoorbeeld een zoekwoord niet meer inactief zijn en dus altijd klikken genereren. En dat betekent omzet voor Google.

eyetracking-google-grootBelangrijker zijn de wijzigingen die mogelijk maken dat er nu meer advertenties kans maken op de toppositie boven de natuurlijke zoekresultaten.

En dat maakt een groot verschil, want - zoals diverse eyetracking onderzoeken aanwijzen - kijken en klikken de meeste zoekers op de topposities linksbovenin.

Door deze wijzigingen aan de Google AdWords kwaliteitsscore komen nu meer advertenties in aanmerking voor de topposoties. Het veilingmodel zal de prijs opdreven en daarmee de omzet van Google.

5. Versoepeling richtlijnen Google AdWords

Google AdWords kenmerkt zich door strikte richtlijnen, maar Google lijkt te zwichten onder de druk van aandeelhouders die omzetgroei eisen. Zo is het nu - naast de VS - ook in de UK toegestaan om op merknamen van concurrenten te adverteren en om aan gokken gerelateerde advertenties te plaatsen.

Ook is het nu toegestaan om te adverteren op aan alcohol gerelateerde zoekwoorden, wat voorheen niet toegestaan was. Deze wijzigingen zullen wel degelijk extra inkomsten genereren voor Google.

6. Gezien op YouTube? Koop op Amazon of iTunes!

Maar er is meer dan tekstadvertenties voor Google. Zo test Google ook in de overgenomen video website YouTube om muziek van bijbehorende video’s te verkopen via Amazan of iTunes. Een voorbeeld van hoe dit eruit ziet: