Hoe innovatief wordt het nieuwe kabinet? /6 reacties

Hoe innovatief wordt het nieuwe kabinet?

Het nieuwe kabinet is een feit. Balkenende IV zal gaan bestaan uit acht CDA-ministers, zes PvdA-ministers en twee ministers van de ChristenUnie. Opvallende nieuwe namen zijn Ronald Plasterk en Ab Klink. (illustratie: NRC Handelsblad)

CDA acht ministers

Het CDA krijgt in totaal acht ministers. Naast Balkenende, Klink en Donner zijn dat de voormalige CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Ernst Hirsch Ballin (blijft minister van Justitie), europarlementariër Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat), onderwijsminister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Tweede Kamerlid Gerda Verburg (Landbouw).

De PvdA heeft zes ministersposten in de nieuwe regering: naast minister van Financiën en vicepremier Wouter Bos en minister Plasterk zijn dat oud-burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen op Binnenlandse Zaken en hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jacqueline Cramer op Milieu. Voorts wordt voormalig FNV-bestuurster Ella Vogelaar minister voor Integratie en Wijkverbetering en het Kamerlid Bert Koenders minister voor Ontwikkelingssamenwerking.

De ChristenUnie levert twee ministers. Naast Rouvoet (Jeugd en Gezin, tevens vicepremier) is dat senator Eimert van Middelkoop, die naar Defensie gaat.

Density tool

De belangrijkste kernwoorden zijn werken, leven, Nederland, beleid, duurzaam, kinderen, onderwijs.Internetbureau CheckIt haalde de tekst van het regeerakkoord (pdf) door een eigen ontwikkelde keyword density tool. Met de tool kun je eenvoudig een analyse maken van belangrijke woorden in een tekst. Voordeel daarvan is dat je snel inzicht hebt hoe ook een zoekmachine je tekst interpreteert. CheckIt gebruikt de tool in trainingen aan bedrijven en overheden.
Het resultaat van het regeerakkoord zie je in bijgaand plaatje. De belangrijkste kernwoorden zijn: werken, leven, Nederland, beleid, duurzaam, kinderen, onderwijs, sociale samenhang, overheid, publieke sector, zorg, samenleving, burgers maatschappelijk, kwaliteit, aandacht, gemeenten.

Innovatie?

Innovatie ontbreekt. Grote vraag is dan ook: hoe innovatief wordt dit nieuwe kabinet.
Iemand verwachtingen en/of ideeën?

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter