Hoe reanimeer je een gouden merk? /reageer

Hoe reanimeer je een gouden merk?

De Muppets. Wie kent ze niet? Kermit, Miss Piggy, Gonzo, Fozzy Bear en vele anderen. Sterren in vele films en TV shows. Maar zijn de Muppets nog wel relevant? Wie kent ze wél?

De Muppets hebben hun oorsprong in de jaren 70. De laatste TV-serie was Muppets Tonight, die liep van 1996 tot 1998. De laatste bioscoopfilm was Muppets from Space uit 1999. Beide waren geen groot succes. Er is een hele generatie opgegroeid die wel weet wat Baguan is maar die de Muppets misschien alleen van horen zeggen kent.

Overname door Disney

Natuurlijk zijn er herhalingen en zijn er - vooral in de VS - ook nog wat TV-specials gemaakt begin deze eeuw. Maar de glans leek een beetje verdwenen bij de Muppets. Wat moest Disney met deze franchise toen ze die in 2004 - eindelijk - kochten?

Disney had in 1989 al geprobeerd de Muppets over te nemen van hun schepper Jim Henson. De vroege dood van Jim Henson in 1990 maakte een einde aan deze poging. Tussen 2000 en 2003 waren de Muppets even in Duitse handen bij EM.TV. EM.TV is inmiddels grotendeels ontmanteld. De nalatenschap van Henson is in 2003 door de familie Henson teruggekocht, om in 2004 deels aan Disney verkocht te worden.

De Muppets hadden dus een roerige geschiedenis achter de rug toen ze bij Disney onderdak vonden. De Muppets zijn belangrijk voor Disney. Disney weet nog altijd heel goed te scoren bij jonge kinderen. Vooral bij meisjes heeft Disney veel succes met de Disney Prinsessen en de Disney Fairies. Maar bij jongeren en volwassenen zitten er nog flinke gaten in het portfolio. De recente overname van Marvel Comics, met superhelden als Spider-Man en de Hulk, is ook bedoeld om het Disney portfolio te verbreden. Met de Muppets wil Disney zowel volwassenen - die de Muppets kennen uit hun eigen jeugd - als jongeren - die de Muppets eigenlijk nog moeten leren kennen - aanspreken.