Hoera voor de aandachtseconomie
/2 reacties
-
door: Ewald Smits over: internet, economie, businesstrends op: 29 maart 2011 Return on Investment wordt Return on Attention
Aandacht vervangt schaarste als economisch goed
Het economisch model waarop onze samenleving stoelt moet radicaal om, vindt Jim Stolze. In plaats van sturen op Return on Investment moeten we sturen op Return on Attention. Ook het AIDA-model moet op de schop. Stolze pleit in plaats daarvan voor ADHD, Attention Deficit Hyper Distribution.
Eh..Jim Stolze?
Jim Stolze is expert op het gebied van (internet) strategie en adviseert in die hoedanigheid directies van Sanoma Uitgevers, RTL Nederland en Philips. Als wetenschapper is hij betrokken bij het Virtual Happiness Project dat de relatie tussen internet en geluk onderzoekt. Hij is veelgevraagd spreker op (internationale) congressen en geeft in-company trainingen bij bedrijven over creativiteit en online marketing. Binnenkort publiceert hij zijn nieuwe boek Uitverkocht!
Volgens Stolze bestaat de nieuwe generatie werkers uit een groep mensen die samen in een netwerk zitten en alleen maar doen waar ze goed in zijn. Ze gebruiken hun talent en zetten andere netwerkleden in om die klussen te doen waar ze niet goed in zijn. Stolze noemt dat We Sources, in plaats Human Resources.
Daarbij is het economisch model volledig veranderd. Schaarste (in de zin van productiemiddelen) is al lang niet meer het onderscheidende economische middel. “De nieuwe schaarste heet aandacht”, vindt Stolze.”We groeien toe naar een aandachtseconomie waarin de bedrijven die echte aandacht besteden aan klanten de winnaars worden.”
AIDA is versleten
Ook het AIDA-model is versleten, meent Stolze. Attraction, Interest, Desire, Action dient vervangen te worden door Attention Deficit Hyper Distribution. In goed Hollands: onderscheid je als bedrijf door aandacht voor je klanten en je omgeving en creëer daardoor een grote voorsprong. Sociale media als Facebook en Twitter zorgen vervolgens voor een explosie van die aandacht doordat deze media snel een olievlek creëren onder (potentiële) klanten (Hyper Distribution).
Grote vraag is: hoe doe je dat? Stolze noemt een aantal voorbeelden:
#1. Play hard to get
Toen Stolze gevraagd werd het evenement TedX te organiseren in Nederland, kon hij twee dingen doen: veel lawaai maken rondom het congres en hopen dat er veel aanmelden zouden komen, of het evenement zo exclusief maken dat iedereen het graag zou willen. Hij besloot tot het laatste en maakte TedX invitation only. “Door deze constructie waren we wekenlang de talk of the town op Twitter en Facebook. Het gevolg: 4.000 mensen wilde dolgraag naar het congres, terwijl we maar plaats hadden voor een kleine 1.000.”
#2. Creëer andere waarde
Weinerei Frarosa is een Berlijns restaurant annex wijnbar. De wijnbar kent geen kassa. Elk tafeltje is voorzien van een bakje en het verzoek van de kastelein is: Pay what you want. “Het effect is verbazingwekkend”, vindt Stolze. “Klanten betalen gemiddeld meer voor een glas wijn. Puur uit sympathie”. (lees ook artikel in The Guardian).
#3. Filter voor anderen
De online muziekdienst Spotify is inmiddels populairder dan iTunes. Dat komt omdat zij gratis muziek aanbieden waarmee je afspeellijsten kunt maken die je kunt delen via sociale media. Wil je geen commercials tussen de nummers door, dan moet je een maandbedrag betalen.
#4. Geef weg
Bij Seats to meet kun je gratis werken en krijg je zelfs gratis koffie en lunch. Waar het bedrijf geld aan verdient? Aan de verhuur van zaaltjes. “En dat gaat erg goed”, weet Stolze. “Je bent graag bereid om te betalen als je eerder iets gekregen hebt. Dit freemium-model is sterk in opkomst en kan erg succesvol zijn.”
Reacties
- Ronald Wopereis: "Fijn dat er nu meer mensen wakker worden. Ik ben al..."
- Lex van Buuren: "Ik vind dit een inspirerend artikel. Bedankt daarvoor:)"
- Reageer zelf
Reageren via Facebook